Officier Wingrove Baker, staatssecretaris Teeven, gezaghebber Jonathan Johnson, chef basis politiezorg Saba Durk Hiemstra en Peter Hennephof, hoofddirecteur Dienst Justitiële Inrichtingen in de cellen tijdens zijn bezoek aan het politiebureau in The Bottom – foto: RCN

Staatssecretaris Teeven in de cellen tijdens zijn bezoek aan het politiebureau in The Bottom – foto: RCN

THE BOTTOM – Het bezoek van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie aan Saba ging vooral over de verhoging van de administratieve kosten voor immigratie, de detentiecapaciteit, drugs, de douane en de algemene politieverordening.

De staatssecretaris besprak eerder deze week met Sint Eustatius een voorlopig plan voor uitbreiding van de detentiecapaciteit van het politiebureau op Statia, waar gedetineerden straffen van maximaal zes maanden kunnen uitzitten. “We hebben hier al te lang over gepraat en nu drukken we echt de renovatie en uitbreiding van de gevangenis op Statia door, zodat ook Sabaanse gedetineerden er terecht kunnen”, zegt Teeven.

De gevangenis op Saba is onlangs ook gerenoveerd en uitgebreid maar heeft slechts drie politiecellen en is niet geschikt om verdachten voor een langere tijd vast te houden.

“In maart van dit jaar zal een vergadering plaatsvinden om dit punt verder uit te werken. Ik zal erop toezien dat de bestuurscolleges van Saba en Sint Eustatius worden uitgenodigd om bij dit overleg aan te schuiven”, aldus Teeven.

Drugs
De eilandsraad heeft grote zorgen geuit over drugs op eiland. Teeven heeft naar eigen zeggen verschillende suggesties gedaan om de situatie onder controle te krijgen maar kan daar niet teveel over uitweiden. Hij zegt dat een verbeterde grenscontrole de eerste stap is.

“De autoriteiten moeten samenwerken en niet naast elkaar werken. Op dit moment zit de Douane bij de haven en de Marechaussee zit bij het vliegveld”, zegt Teeven. De staatssecretaris stelt voor dat de leiding van de Douane en de Marechaussee onder een dak gaan zitten. Teeven zal dit punt bespreken in het Nederlandse parlement.

Door Hazel Durand