Allan van der Ree (l) en Marlon Reina voor een WOII-munitiebunker op Blauwbaai | Foto: Dick Drayer

Allan van der Ree (l) en Marlon Reina voor een WOII-munitiebunker op Blauwbaai | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Op 16 februari 1942, precies 73 jaar geleden, raakten Aruba en Curaçao betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Torpedo-aanvallen vanuit Duitse onderzeeboten vernietigden op Aruba tankers en andere schepen, op Curaçao werd de stoomtanker Rafaëla getorpedeerd.

Maar voor de bewoners van de eilanden was de oorlog veel eerder zichtbaar. Daags na de inval in Nederland werd op Curaçao iedereen opgepakt die maar enigszins een band had met Duitsland. Een Duits klinkende achternaam was voldoende om geïnterneerd te worden in een speciaal kamp op Bonaire.

Een reportage van Dick Drayer

Marlon Reina werd 25 jaar na de oorlog geboren en houdt zich vooral bezig met het slavernijverleden. Hij ontdekte dat hij bijna niets wist van de Tweede Wereldoorlog op Curaçao, terwijl er nog getuigen zijn die daar over kunnen vertellen. Zijn moeder is in 1942 geboren, toen de Duitse onderzeeboten de eerste aanval op de eilanden lanceerden. Zijn oma was schoonmaker op Fortí en zat dicht bij het vuur. Reina wilde meer weten van die tijd en participeerde met een aantal andere geïnteresseerden, waaronder Allan van der Ree, het project ‘Guera na Kòrsou’.

Tentoonstelling
In de maand mei gaat de werkgroep een tentoonstelling organiseren in de kelders van het Curaçao Museum over de persoonlijke herinnering aan de oorlogstijd op Curaçao en de andere eilanden. Van der Ree beheert het Tweede Wereldoorlog museum op Blauwbaai. Hij roept – samen met Reina – alle inwoners van Curaçao op om persoonlijke spullen, kunst en liedjes uit die tijd te zoeken, ter beschikking te stellen aan de tentoonstelling en te brengen naar het NAAM op het Johan van Walbeeckplein. Radio’s, stukken zeep, verduisteringsdoekjes, lucifers: alles wat met de oorlog te maken heeft is welkom.

Om 10.30 uur op 16 Februari 1942 werd de Rafaela geraakt door een torpedo van een Duitse U-67 onderzeeboot, anderhalve kilometer voor de kust bij de Anna Baai |Foto: uboat.net

Om 10.30 uur op 16 Februari 1942 werd de Rafaela geraakt door een torpedo van een Duitse U-67 onderzeeboot, anderhalve kilometer voor de kust bij de Anna Baai |Foto: uboat.net