Patrick Illidge - Foto Today / Milton Pieters

Patrick Illidge – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De laatste dag van het Bada Bing proces stond in het teken van emotionele verklaringen door de verdachten, maar de vraag van de dag kwam van rechter Maria Paulides die de advocaten vroeg waarom het bordeel geen lokale vrouwen werft.

Patrick Illidge vertelde de rechtbank in zijn laatste woord dat de zaak tegen hem op perceptie berust. “Ik heb vorig jaar niet aan de verkiezingen deelgenomen vanwege integriteit”, zegt hij. “Ik wilde geen druk zetten op het parlement of de ministerraad.”

Tranen
Illidge zegt dat hij als voorzitter van de parlementaire justitie commissie de BOB-wetgeving erdoor heeft gedrukt. “Ik wil dat het OM meer instrumenten voor de opsporing in handen kreeg.”

De voormalige minister barstte bijna in tranen uit toen hij zei: “Kijk wat dit met mijn leven heeft gedaan. Ik heb nooit een eerlijke kans gehad. Ik heb nooit gekeken naar wat ik kon krijgen, alleen naar wat ik kon geven.”

Volgens de wet
De focus van het proces was meer gericht op vrouwenhandel dan op de verdenking van omkoping waarmee het onderzoek in 2013 begon. Bada Bing manager Krijn van der Brug vroeg zich af wat hij verkeerd heeft gedaan, omdat hij alles voor de club volgens de wet doet.

“Waarom werft u geen lokale vrouwen?” vroeg rechter Paulides, waarop advocaat Cor Merx antwoordde: “Je wilt toch je eigen dochter niet aan die paal zien hangen bij Bada Bing?”

Spijt
Jaap van den Heuvel betuigde spijt voor wat hij Illidge en zijn manager heeft aangedaan met de gewraakte video-opname. “Ik hoor hier niet thuis, maar zij zeker niet. Ik schaam me hier diep voor.”

De rechtbank doet uitspraak op vrijdag 6 maart.

Door Hilbert Haar