WILLEMSTAD – Al jaren geven Curaçaoënaars duizenden guldens uit tijdens de carnavalsperiode. Sommigen nemen zelfs een lening, anderen besparen weer op een vakantie of met kerst. Het is duidelijk dat carnaval het belangrijkste culturele feest is op het eiland. Zondag is de 45ste Grand Marcha (grote carnavalsoptocht) op Curaçao.
Arlingthon Sillie (28) is geboren op Curaçao maar woont momenteel in Rotterdam. Hij is dit jaar speciaal voor carnaval overgevlogen. “Ik heb ervoor gekozen niet in december naar Curaçao te komen want dan is een ticket natuurlijk duurder. Dat geld heb ik gespaard om hier in februari carnaval te vieren. Ik ben in december ook minder naar feestjes gegaan en heb wat leuke dingen achterwege gelaten zodat ik het deze weken kan spenderen.” Hij loopt mee met de groep Estreno mas Pikete.
Een reportage door Sofie Custers
Quincy en Hyacinth Sintiago kwamen met het idee om de jongere groep Estreno mas Pikete op te richten nadat zijn vader hen drie jaar geleden vroeg de carnavalsgroep Estreno di Pikete over te nemen. Estreno di Pikete, de overkoepelende groep voor volwassenen, bestaat al 39 jaar en is dit jaar samen met Estreno mas Pikete een van de grootste groepen die meeloopt met de Grand Marcha.
Dit jaar hebben de twee groepen samen ongeveer 400 leden. Drie jaar geleden had de groep 220 leden samen, vorig jaar 290 en nu bijna 400. “Dit komt denk ik omdat ons kostuum heel erg in de smaak is gevallen dit jaar. Ons thema is een ode aan Romero Brito, de Braziliaanse artiest”, zegt Quincy. Al tien keer heeft deze club de prijs voor leukste carnavalsgroep gewonnen.
Lening
“Er zijn wel groepen geweest die eens een lening hebben moeten aanvragen om mee te lopen met de parade” vertelt Quincy. “Ik denk dat dat te maken heeft met de manier van fundraising. Ik heb gewoon een goede opleiding genoten van mijn ouders. Ik ben niet bang dat onze groep ooit in de problemen zal komen, wij hebben een systeem gecreëerd waarmee we totaal onafhankelijk zijn van sponsoren.”
Lourdes Penzo (60) loopt al 24 jaar mee in de parade, waarvan 22 jaar met Estreno di Pikete. “Met fundraising kunnen de leden van onze groep hun te betalen bedrag in mindering brengen. Ik heb dat niet gedaan. Er zijn groepen waarvoor je nog veel meer moet betalen maar omdat wij al zo lang bestaan weten we precies hoe het moet. We helpen bijvoorbeeld allemaal vrijwillig aan de bouw van onze wagen en bij het maken van de kostuums.”
Sponsoren
Lili Sanchez, oud penningmeester van de opgeheven carnavalsgroep T’aki Tin weet ook hoe moeilijk het is om in deze tijd nog sponsoren te vinden. “Ik ben soms wel een gehaat persoon geweest in onze groep omdat iedereen meer wilde. Degene die verantwoordelijk was voor de kostuums wilde meer steentjes en degene die verantwoordelijk was voor de bar wilde meer en mooiere lichten, vaak moest ik dan nee zeggen. Uiteindelijk was iedereen daar dan ook blij mee want ze wilden allemaal nooit meer naar de bank voor een lening, zoals drie jaar geleden.”
Door Sofie Custers