Advocaten voor de rechtbank: Vanaf links Mat Schoenmakers, Cor Merx, Geert Hatzmann en Roy Moes. Foto Today / Milton Pieters

Advocaten voor de rechtbank: Vanaf links Mat Schoenmakers, Cor Merx, Geert Hatzmann en Roy Moes. Foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Op de tweede dag van het Bada Bing omkoopproces hebben de advocaten voor alle verdachten vrijspraak gevraagd. De meeste aandacht ging uit naar het voormalig parlementslid Patrick Illidge, maar er was ook ruim aandacht voor vrouwenhandel; een beschuldiging die Bada Bing eigenaar Jaap van den Heuvel en zijn manager Krijn van der Brug aangaat.

Illidge’s advocaat Ralph Richardson stelt dat diensten die zijn cliënt voor Van den Heuvel zou hebben verricht onderdeel zijn van de eilandcultuur. Voormalig minister Roland Duncan van Justitie heeft detectives verteld dat parlementariërs regelmatig ministers bezoeken om problemen voor burgers op te lossen.

Richardson vindt het onderzoek tegen zijn client subjectief en zegt dat zijn financiële situatie verkeerd is weergegeven. Het OM stelt dat Illidge in april 2011 ‘waarschijnlijk’ onvoldoende geld had om Van den heuvel 50.000 gulden te lenen; dit is volgens de raadsman onjuist.

Zowel Cor Merx als Geert Hatzmann richten hun pijlen onder meer op vrouwenhandel. Hatzmann zegt dat de interpretatie van de Hoge Raad over vrouwenhandel aan revisie toe is en Merx spreekt van een coffeeshop-probleem: ondernemers krijgen wel een vergunning voor een bordeel maar mogen geen vrouwen uit het buitenland halen om er te werken.

Niet strafbaar
Fiscaal jurist Erik Janssen blies de belasting-aanklachten tegen Van den Heuvel van tafel met de mededeling dat het niet strafbaar is om geen aangifte te doen van winstbelasting en dat de inspecteur inmiddels aanslagen heeft opgelegd voor omzetbelasting, waardoor er geen fiscaal nadeel meer is. Hiermee valt volgens Janssen de grond weg onder de beschuldiging van witwassen.

De rechtbank zet het proces vrijdag voort met de repliek van het Openbaar Ministerie en de dupliek van de advocaten.

Door Hilbert Haar