Jaap van den Heuvel

Bada Bing eigenaar Jaap van den Heuvel

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie heeft stevige gevangenisstraffen geëist tegen het voormalig parlementslid Patrick Illidge en tegen Jaap van den Heuvel, eigenaar van het Bada Bing bordeel op de eerste dag van het Orca-proces. Het OM eiste 30 maanden tegen Illidge, waarvan tien voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Van den Heuvel moet 48 maanden brommen als het aan het OM ligt.

Een derde verdachte, Bada Bing manager Krijn van der Brug hoorde negen maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en 180 uur dienstverlening tegen zich eisen. Tegen Lunteren NV, het bedrijf van Van den Heuvel, eiste het OM 1.5 miljoen gulden boete wegens belastingfraude.

Steekpenningen
Illidge is volgens het OM schuldig aan het aannemen van 150.000 dollar in steekpenningen van Van den Heuvel in ruil voor inspanningen om de vergunningen van Bada Bing in orde te laten maken, langere openingstijdens te bewerkstelligen en de tewerkstellingstermijn van prostituees te verlengen.

Illidge werd in 2010 gekozen in het parlement als lid van de Nationale Alliantie, maar hij verklaarde zich na de verkiezingen onafhankelijk. Voordien was hij korte tijd minister van Volksgezondheid in de laatste regering van de Nederlandse Antillen en eilandraadslid. Het OM vindt Illidge ook schuldig aan vuurwapenbezit.

Vrouwenhandel
Van den Heuvel wordt door het OM schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, omkoping, vrouwenhandel en belastingontduiking. Het OM zag ervan af de Bada Bing eigenaar en zijn manager te bestraffen voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Manager Van der Brug is volgens het OM wel schuldig aan vrouwenhandel.

Het OM ging uitgebreid in op de beschuldiging van vrouwenhandel. Bada Bing werkt voornamelijk met vrouwen uit de Dominicaanse Republiek en Colombia. Het bordeel betaalt de vliegtickets voor de vrouwen om naar Sint Maarten te reizen. Werven van vrouwen in het buitenland om die vervolgens in de prostitutie aan het werk te zetten komt neer op vrouwenhandel. Dit wordt zelfs erkend in het prostitutiebeleid van Sint Maarten.

Manager van der Brug vertelde het Gerecht dat de vrouwen eenmaal per week door een dokter worden getest en dat ze zelf voor de dokter en voor hun condooms moeten betalen. Het prostitutiebeleid stelt echter dat deze kosten voor rekening van het bordeel horen te komen.

Het OM gelooft niets van het verhaal dat Illidge in april 2011 50.000 gulden aan Van den Heuvel had geleend en dat het geld dat hij in 2013 op de beruchte omkoop video in ontvangst neemt een terugbetaling is. Onderzoek van de Landsrecherche toonde aan dat Illidge destijds zoveel geld waarschijnlijk niet tot zijn beschikking had en dat Van den Heuvel – gelet op de stand van zijn privé-rekening – de lening helemaal niet nodig had.

Verkiezingscampagne
De Landsrecherche ontdekte dat Van den Heuvel in 2010 1500 dollar doneerde aan de verkiezingscampagne van Illidge. De stichting die deze fondsen beheerde had voor de verkiezingen in 2010 een saldo van meer dan 240.000 dollar. Detectives stelden ook vast dat Van den Heuvel tussen 2008 en 2013 via een creditcard van Lunteren NV meer dan 240.000 dollar had uitgegeven of opgenomen.

Donderdag komt de verdediging aan het woord.

Door Hilbert Haar