Een op Facebook gepostte foto van een met olie besmeurde vis dat vanochtend bij Barcadera werd gevonden.

Een op Facebook gepostte foto van een met olie besmeurde vis die vanochtend bij Barcadera werd gevonden.

ORANJESTAD – Vanuit het afvoersysteem van water- en stroomproducent WEB in Balashi is een grote hoeveelheid zware stookolie de zee in gelekt. WEB-directeur Oslin Boekhoudt zegt niet te weten hoeveel brandstof is gelekt.

Aan het water achter de zandopslagplaats van Barcadera, niet ver van de afvoerbuizen van WEB, hangt nog de geur van olie ondanks de harde wind die van het zuiden af komt. Op de golven drijven nog enkele lang uitgerekte, grillige strepen. Net naast de afvoerbuizen, die inmiddels zijn afgesloten en zichtbaar met drijvende ‘booms’ zijn omheind, staan de aanmeerplaatsen van De Palm Island en Atlantis Submarines. “De vlek reikte van de kant tot aan het rif en dreef uiteindelijk weg naar open zee”, vertelt werknemer Jean-Claude Solognier.

Solognier zegt de vlek rond negen uur ‘s ochtends te hebben gezien. Zijn collega Elton Tromp zegt dat er toen ook een flinke brandstofwalm hing. Hij toont foto’s van de besmeurde zijkant van de toeristenonderzeeër dat in het binnenwater staat geparkeerd en zegt dat een boot van oliemaatschappij Valero rond half een ‘s middags nog even polshoogte kwam nemen, maar dat de olievlek toen al lang en breed weg was.

Stookolie aan de zijkant van toeristenonderzeeër Atlantis. Foto: werknemer Elton Tromp.

Stookolie aan de zijkant van toeristenonderzeeër Atlantis. Foto: werknemer Elton Tromp.

Dode vissen
Op Facebook zijn foto’s gepost met daarop olie besmeurde dode vissen en olievlekken bij de haven van Barcadera. Ook zijn er verschillende meldingen van dat al sinds zaterdag er een sterke geur van brandstof op het open water aan de zuidkust hangt. Pas rond het middaguur deed WEB een persbericht de deur uit. Het nutsbedrijf geeft te kennen dat de melding van de olielek in de ochtend binnenkwam en de olievlek tot aan de luchthaven zou reiken. Carlyle de Coteau, directeur van Directie Scheepvaart, vertelt dat het de grootste olievlek is waar hij mee te maken heeft gekregen. “De premier, hotels en Aruba Tourism Authority zijn op de hoogte gesteld”, aldus De Coteau.

Jaime Donata aan het woord tijdens de persconferentie van vanmiddag. Foto: Ariën Rasmijn

Jaime Donata aan het woord tijdens de persconferentie van vanmiddag. Foto: Ariën Rasmijn

‘Schade vooralsnog gering’
Het is vijf uur ‘s middags wanneer een persconferentie wordt belegd in de kantine van WEB, na een vergadering van twee uur tussen onder meer de directeur van WEB Oslin Boekhoudt en Jaime Donata van het Rampenbureau. Boekhoudt geeft aan dat de oorzaak een defect is in een hitte-element van een van de brandstofopslagtanks. Zo’n element houdt het brandstof dat gebruikt wordt om stroom te genereren vloeibaar. Hij zegt niet te weten hoeveel brandstof precies is uitgelekt of wanneer het is begonnen.

Ook zegt hij niet op de hoogte te zijn van foto’s van dode vissen en andere schade. De maritieme politie en een helikopter hebben de omgeving uitgekamd en een boot van Valero ging op zoek naar schade langs de hele zuidkust. Volgens zowel Boekhoudt als Donata is de schade vooralsnog gering.

Morgenochtend gaat de boot van Valero nogmaals eropuit op zoek naar aangespoelde olie. Boekhoudt houdt het vooralsnog op aangespoelde olie bij Varadero en op het rif tegenover de haven van Barcadera. Ook zijn een paar met olie besmeurde vogels en een krab aangetroffen.

Onderzoek
Boekhoudt zegt dat WEB met hulp van een aannemer alle schade zal schoonmaken. Donata zegt dat het Openbaar Ministerie een onderzoek start naar mogelijke vervolging.

Door Ariën Rasmijn