Justitie Minister Dennis Richardson  - foto Today / Hilbert Haar

Justitieminister Dennis Richardson – foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Minister Dennis Richardson (Justitie) heeft dit weekeinde eindelijk gereageerd op berichten dat het koninkrijk de komende twee jaar 23 miljoen dollar wil steken in de bestrijding van de criminaliteit in Sint Maarten, onder meer door 50 tot 55 Nederlandse detectives op het eiland te detacheren.

Op zondag verklaarde Richardson in een persbericht dat het plan om al die detectives te sturen inderdaad aan de orde is geweest, als onderdeel van het oorspronkelijke (Nederlandse) ontwerp voor de Integriteitskamer. “Dat plan is nu van tafel”, aldus Richardson

De minister stelt dat het plan vorig jaar is besproken tijdens het Justitieel Vierlandenoverleg in Nederland. Richardson zei toen dat assistentie voor Sint Maarten alleen kan op basis van de reguliere machtsverhoudingen en dat hulp moet zijn toegesneden op de behoeften van het land dat er om vraagt.

Versterking
Dit suggereert dat de aanpak ook is voorgesteld voor Curaçao en Aruba. Minister Richardson herhaalde dat hij geruime tijd geleden heeft gevraagd om versterking voor de Landsrecherche. “Dat is meer dan een jaar geleden en we zitten nog steeds te wachten.”

Richardson bevestigt dat er ook een plan was om het kantoor van de procureur-generaal te versterken met gespecialiseerde detectives, maar dat hij bezwaar maakt tegen dit soort maatregelen zonder overleg.

Spelletjes
Volgens de minister worden er “walgelijke” spelletjes gespeeld. “Men kan zijn energie beter gebruiken om positieve dingen voor het land te doen.”

Door Hilbert Haar