Cynthia Ortega-Martijn van het Overleg Caribische Nederlanders. - foto: John Samson

Cynthia Ortega-Martijn van het Overleg Caribische Nederlanders – foto: John Samson

HOUTEN – Steeds meer Bonairianen in Nederland geven aan dat ze terug naar hun eiland willen keren. Dat zegt Cynthia Ortega-Martijn van het Overleg Caribische Nederlanders (OCaN) tijdens de Emigratie Beurs.

Het percentage Caribische Nederlanders op Bonaire is in tien jaar tijd van 76 procent naar 58 procent gedaald. Er is volgens Ortega-Martijn sprake van een disbalans op het eiland: “De authentieke Bonairiaan heeft niet het gevoel meer dat hij op zijn eigen eiland woont. Daarom bemiddelen we dat juist de authentieke Bonairiaan teruggaat en ook mensen die affiniteit hebben met de cultuur.”

John Samson in gesprek met Cynthia Ortega-Martijn

OCaN wil zich de komende tijd inzetten om samen met de stichting Ban Boneiru Bèk het gemakkelijker te gaan maken voor Bonairianen in Nederland die willen terugkeren naar het eiland. Bijvoorbeeld door voor Bonairianen te bemiddelen met hun eiland of door notificaties via e-mail te sturen als er een vacature is die bij hen past.

Saba en Statia
De zorgen van lokalen over disbalans en opbouw van het eiland gelden ook voor de kleinere BES-eilanden, stelt Ortega-Martijn. Daarom is er speciaal voor Saba en Statia een website gemaakt voor remigratie. De site van Ban Boneiru Bèk heeft inmiddels 50.000 bezoekers mogen ontvangen.

Door John Samson