Tegenover een voornamelijk Caribisch publiek debatteren PvdA-Kamerlid Ron van Laar (links) en D66-Kamerlid Wassila Hachchi in een cafeé in Den Haag over de toekomst van het Koninkrijk - foto: John Samson

Tegenover een voornamelijk Caribisch publiek debatteren PvdA-Kamerlid Ron van Laar (links) en D66-Kamerlid Wassila Hachchi over de toekomst van het Koninkrijk – foto: John Samson

DEN HAAG – Kamerleden Roelof van Laar (PvdA) en Wassila Hachchi (D66) zijn vanavond met een Caribisch publiek in debat gegaan. In een overvol café in Den Haag stonden actuele onderwerpen centraal: Nederlands ingrijpen en vestigingseisen voor Antillianen.

Over dat laatste lopen de gemoederen hoog op. Hachchi, snerend: ‘Het maakt niet uit of Van Laar of Bosman hier staat.’

John Samson in gesprek met Roelof van Laar en bezoekers

Prullenbak
Volgens Hachchi kan de Bosmanwet – een wetsvoorstel van VVD’er André Bosman om eisen te stellen aan de vrije vestiging van Antillianen – ‘linea recta de prullenbak in’ omdat die onderscheid maakt tussen Nederlanders.

Van Laar ziet een afgezwakte vorm wel zitten: “Natuurlijk is het een discriminerende wet, maar die zijn er wel meer”, vindt de PvdA’er. Van Laar stelt minder harde eisen dan Bosman. Wel staat hij voor het regeerakkoord: “Curaçao neemt jongeren niet bij de hand, die zetten ze op het vliegveld.”

Nataly Linzey uit Sint Maarten ondervindt veel weerstand als ze vestigingseisen voorzichtig steunt: “Naar Nederland komen mét een plan is al moeilijk, laat staan zonder. Ze geven andere Antillianen een slechte naam, blijf dan thuis!” Een tegenstander uit het publiek bijt haar toe dat ze ‘er spijt van krijgt’ als de wet er komt.

Ingrijpen
Over Nederlands ingrijpen zijn de meningen verdeeld. Hachchi streeft vriendschappelijke en gelijkwaardige banden na. Ingrijpen is voor haar ‘een uiterste middel’. Van Laar wil eerder naar dat middel grijpen: “Goed bestuur komt niet vanzelf.” Hachchi vindt dat Nederland dat ook kan bereiken door actiever democratische instituties te steunen.

Door Pieter Hofmann