Aldo Robert S.R. komt aan bij de rechtbank in Philipsburg. Foto Today / Milton Pieters

Aldo Robert S.R. komt aan bij de rechtbank in Philipsburg. Foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie heeft woensdag achttien jaar celstraf geëist tegen een 22-jarige verdachte die op 20 juli 2010 Clemencia Josie-Ann Julot op gruwelijke wijze verkrachtte en vermoordde. Rechter Maria Paulides doet op 25 februari uitspraak.

Aldo Robert S.R. gaf vrijwillig zijn verblijf in een gevangenis in de Dominicaanse Republiek op om terecht te staan. De Dominicaans Republiek levert geen onderdanen uit.

Julot ging op 20 juli 2010 om vijf uur ‘s morgens joggen langs de Oyster Pond Road, maar keerde niet terug en verscheen die dag ook niet op haar werk. De weg loopt langs de Frans-Nederlandse grens. Twee dagen later werd haar ontklede en geboeide lichaam gevonden op Frans grondgebied.

Franse autoriteiten namen het forensisch onderzoek voor hun rekening en St. Maartense detectives het tactische onderzoek. Voor deze zaak werd voor het eerst een TGO (Team Grootschalig Onderzoek) gevormd. In 2011 leverde het forensisch onderzoek succes op met een match tussen DNA sporen van het misdrijf en die van een gestolen auto waar de verdachte eerder in 2010 in was aangetroffen.

Aldo S.R. was echter naar de Dominicaanse Republiek vertrokken. Toen hij daar gevangen werd gezet na een steekpartij, kregen detectives de kans hem ter plekke te ondervragen. Tot hun verbazing toonde de verdachte zich bereid naar St. Maarten te komen voor de rechtszaak. Hij werd op 12 september vorig jaar bij aankomst op het vliegveld gearresteerd.

Seks
De destijds zeventienjarige verdachte heeft bekend dat hij Julot om seks vroeg en toen de vrouw weigerde verkrachtte hij haar onder bedreiging met een mes. Daarna boeide hij zijn slachtoffer en bracht haar – onder invloed van cocaïne – met tachtig messteken om het leven.

Door Hilbert Haar