Gedeputeerde van Milieu Chris Johnson is van de week poolshoogte gaan nemen bij de aardverschuiving - foto: Government Information Service

Gedeputeerde van Milieu Chris Johnson neemt poolshoogte bij de aardverschuiving – archieffoto: Government Information Service

THE BOTTOM – Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) gaat dit jaar naar Saba om drie nieuwe seismometers te installeren die de vulkanische activiteit op het eiland gaan monitoren. De seismometers zijn al op Saba en zullen op verschillende locaties worden geplaatst. Ook wordt een Global Positioning System (GPS) geïnstalleerd om veranderingen in het aardoppervlak in de gaten te houden.

De eilandsraad gelooft dat met de juiste apparatuur en protocollen er een adequate waarschuwingssysteem in plaats is en het eiland voorbereid is op een noodsituatie. In juni vorig jaar was er nog een grote aardverschuiving in de omgeving net buiten de haven.

Data
De eilandsraad werkt sinds 10-10-’10 samen met KNMI. Het instituut heeft het verzamelen van seismische data overgenomen van de University of the West Indies Seismological Unit om zo in te kunnen schatten wat voor meetinstrumenten er nodig zijn op het eiland.

In geval van een noodsituatie ligt een evacuatieplan klaar. Het plan werd in 2012 met door Nederlandse militairen getest. Tijdens een oefening werden bewoners geëvacueerd met militair schip.

‘Sulphurmine’
De eilandsraad heeft contact gezocht met experts in de regio en daarbuiten om zo te beslissen wat de beste manier is om de tempratuur en chemische inhoud van hete bronnen die dicht bij het gebied ‘Sulphurmine’ – waar vroeger zwavel gewonnen werd – te meten.

Door Hazel Durand