De politieke beweging van voormalig gedeputeerde Glenn Schmidt is één van de twee nieuwkomers tijdens de eilandsraadsverkiezingen van 18 maart – foto: The Daily Herald

De politieke beweging van voormalig gedeputeerde Glenn Schmidt is één van de twee nieuwkomers – foto: The Daily Herald

ORANJESTAD – Zes partijen – waaronder twee nieuwkomers – hebben zich ingeschreven voor deelname aan de verkiezingen voor een nieuwe eilandsraad, die op 18 maart op St. Eustatius worden gehouden.

Statia Liberal Action Movement (SLAM) van huidig gedeputeerde Carlyle Tearr is een van de partijen die voor het eerst een gooi naar een van de vijf zetels in de eilandsraad doet. De andere nieuwkomer op de kieslijst is de naamloze politieke beweging van voormalig gedeputeerde van financiën Glenn Schmidt en politiek activist Wilhelm Spanner.

SLAM wordt aangevoerd door onafhankelijk raadslid Millicent Lijfrock-Marsdin, die in 2011 als kandidaat van de Progressive Labour Party (PLP) in de eilandsraad werd verkozen. Zij brak echter halverwege de zittingsperiode met de PLP. Na een kortstondig verbond met de Democratische Partij (DP), sloot Lijfrock als onafhankelijk raadslid een coalitie met United People’s Coalition (UPC) van gedeputeerde Reginald Zaandam.

Opvallend
Alle zes partijen hebben hun kandidatenlijsten bij het hoofdstembureau ingediend. Opvallendste naam op de negen leden tellende UPC-lijst is die van Reuben Merkman. Ook Merkman brak met de DP, om zich als onafhankelijk raadslid bij de UPC-coalitie aan te sluiten. Merkman zal nu als de nummer twee van de UPC de verkiezingen ingaan.

De DP-lijst wordt aangevoerd door raadslid Adelka Spanner en voormalig gedeputeerde Koos Sneek. St. Eustatius Empowerment Partij (STEP) heeft raadslid Franklin Brown als lijstaanvoerder. PLP, die momenteel niet in de eilandsraad is vertegenwoordigd, probeert met oud-gedeputeerde Clyde van Putten aan het hoofd weer in de raad terug te keren.

Fouten
Statia heeft ongeveer 2.400 kiesgerechtigden. Gedeputeerde Zaandam heeft beloofd dat de fouten, die in het kiesregister zijn ontdekt tijdens het constitutioneel referendum van 17 december, zullen worden rechtgetrokken. Veel oud-inwoners bleken ten onrechte in het kiesregister opgenomen, omdat zij zich niet hadden uitgeschreven toen zijn van het eiland vertrokken. Ook bleken de namen van enkele overleden personen nog in het register vermeld te staan.

Nu alle partijen hun kandidatenlijsten hebben ingediend, kan de verkiezingscampagne in alle hevigheid losbarsten. De economische toestand en de staatsrechtelijke status van het eiland zullen naar verwachting de belangrijkste verkiezingsthema’s zijn.

Door John van Kerkhof