Nieuwe partij MPB | foto Belkis Osepa

Nieuwe partij MPB | foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – De sfeer zat er goed in op het Wilhelminaplein in Playa en op het bordes van het gebouw Pasanggrahan, waar het hoofdstembureau van Bonaire tot 18 maart is gevestigd. Tussen de cruisetoeristen door liepen groepen politici van verschillende partijen naar Passanggrahan om hun kandidatenlijst in te leveren.

 
Hoewel de partijen al weken campagne voeren, is de strijd nu echt losgebarsten. De verschillen tussen de partijen waren merkbaar. Er was ook een overeenkomst: de mens staat centraal.
 

Een reportage van Belkis Osepa

Zeven partijen hebben hun kandidatenlijst ingeleverd om mee te doen aan de lokale verkiezingen op 18 maart. Vier nieuwe partijen dingen mee voor de negen zetels in de eilandsraad. De nieuwe partijen zijn: Aliansa Kristian Boneriano, Movementu di Pueblo Boneriano, 1 Tim Magno en Lista Soleana. Verder zijn de oude partijen Partido Demokrátiko (DP), Union Patriótiko Boneriano (UPB) en Partido Pro Hustisia & Union (PHU) weer van de partij, net als in 2011.

Vooral de grotere partijen hebben meer aanhang meegenomen en hebben meer wapperende vlaggen en dozijnen meer T-shirts uitgedeeld. Ook in de animo en sfeer zijn er verschillen. Sommige aanhangers zingen de jingle uit volle borst mee. Andere partijen lopen ingetogen naar de voorzitter van het hoofdstembureau Edison Rijna om de kandidatenlijst in te leveren.

Jonge aanhangers nieuwe paetije 1 Tim Magno | foto: Belkis Osepa

Jonge aanhangers nieuwe partij 1 Tim Magno | foto: Belkis Osepa

Onderwerpen
De lijststrekkers van de zeven partijen vertellen waarop ze de nadruk leggen tijdens de verkiezingscampagne. Een aantal onderwerpen passeren de revue: band met Nederland, zelfbeschikkingsrecht, referendum, visie over de toekomst van Bonaire, staatkundige structuur, samenwerking en leiderschap. Een onderwerp voerde de boventoon: de mens moet centraal staan. Alleen dan kan de mens (de Bonairiaan) keuzes maken voor de toekomst van Bonaire.

Door Belkis Osepa