Plaatjes van wat ze drinken | foto: Belkis Osepa

Plaatjes van wat ze drinken | foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Met bravoure zeggen bijna alle leerlingen van groep 8 van Kolegio Kristu Bon Wardador dat ze weten in welke drank alcohol zit. Ook weten zij dat ze dronken kunnen worden van alcohol. Toch is het na een les duidelijk, dat de leerlingen nog veel moeten leren over alcohol. ‘Ik wist niet dat in Smirnoff zoveel alcohol zit”, zegt een elfjarige na een les over alcoholgebruik.

Het informatieprogramma B-Smart van de Stichting Verslavingszorg & Psychiatrie Caribisch Nederland (SV&P CN) leert kinderen op Bonaire over de gevolgen van alcoholgebruik en het maakt hen bewust over hoe makkelijk zij in contact komen met alcohol. Het programma omvat ook lessen over andere verslavingen zoals drugs, roken, internet en gaming. Leerlingen van groep 8 van de basisscholen op Bonaire krijgen een serie lessen als onderdeel van het programma B-Smart.

Opscheppend
De leerlingen van groep 8 doen actief mee in de klas wanneer Ronald Coffy van SV&P CN hen vragen stelt over alcohol. “Meneer, ik heb wel eens een klein beetje whisky gedronken uit de dop van de fles”, vertelt Anthony een beetje opscheppend.

“Wie meer heeft weleens alcohol gedronken?”, vraagt Coffy. Diverse vingertjes gaan de lucht in. “Wat hebben jullie dan gedronken?” De leerlingen praten door elkaar heen. “Bacardi, Black Label en Smirnoff wordt er geroepen.” “Smirnoff is lekker zoet”, zegt een meisje. Coffy: “Maar weten jullie dat in Smirnoff net zoveel alcohol zit als in een biertje? En weten jullie dat in Ponche Krema ook alcohol zit?” De leerlingen kijken hem verbaasd aan.

Ronald Coffy legt uit over Ponche Krema | foto: Belkis Osepa

Ronald Coffy legt uit over Ponche Krema | foto: Belkis Osepa

Overgeven
Het is verontrustend dat veel kinderen in groep 8 en op de middelbare school aangeven alcohol te hebben geproefd en gedronken. “We kunnen gerust zeggen dat zij heel gemakkelijk aan alcohol komen”, zegt Coffy. De meesten geven aan wel te weten waar alcohol in zit en de gevolgen van alcoholgebruik. “Maar ze weten slechts de basisinformatie, namelijk dat je dronken kan worden en mogelijk kan overgeven.”

Geleid door de teksten in het boekje van B-Smart, legt Coffy uit wat de gevolgen zijn van alcoholgebruik. De kans is groot dat bij vroeg gebruik op later leeftijd alcoholverslaving kan optreden en schade wordt toegebracht aan de hersenen.

Cultuur
De conversatie in de klas tussen Coffy en de leerlingen gaat verder. “Waar krijgen jullie alcohol?” “Van mijn moeder”, roept één. Van mijn broer, oom of neef, zeggen andere leerlingen. Coffy: “Veel mensen zien alcohol gebruik als onderdeel van onze cultuur. Op kinderfeestjes is er alcohol. In de ‘bolo pretu’ (speciale taart met veel vruchten en alcohol) en de ‘bolo kashupete’ (cashewnoten taart) zit alcohol. Vaak geven ouders Ponche Krema aan de kinderen, ze weten of denken niet na over de gevolgen. We leren de kinderen nee te zeggen tegen alcohol.”

De kinderen uit groep 8 nemen hun B-Smart boekje mee naar huis. Ze kunnen de teksten samen met hun ouders lezen en de opdrachten maken. De stichting SV&P CN wil alcohol thuis bespreekbaar maken. “Praten over alcohol is toch nog een beetje taboe op Bonaire. En met kinderen daarover praten is niet nodig. Het zijn toch kinderen, krijg je te horen. Maar later krijgen ze alcohol buitenshuis of op een feest”, zegt Coffy.

Ouders
SV&P CN werkt aan een speciaal programma voor ouders. Het kan niet zo zijn dat kinderen op school les krijgen over alcohol, maar thuis toch daaraan blootgesteld worden, vindt Coffy. “We willen deze leerlingen voorbereiden voor het voortgezet onderwijs. Het is goed om nu al te beginnen met preventie.”

Door Belkis Osepa