Intereim directeur SGB Lydia Emerencia | foto: Belkis Osepa

Intereim directeur SGB Lydia Emerencia | foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het onderwijsverbeterplan van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) wacht op een goedkeuring van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). “Het lijkt erop dat er iets mis is met de interne communicatie. Hoewel ons plan sinds vorig jaar is ingediend, krijgen we nog een kans om het vóór 1 februari in te dienen”, zegt interim directeur Lydia Emerencia van de SGB.

 
Het plan moet de kwaliteit van onderwijs op de enige middelbare school op Bonaire vergroten en ervoor zorgen dat het onderwijs voldoet aan het basisniveau dat ook in Nederland geldt. Het plan dat gekoppeld is aan extra geld van drie miljoen dollar, is vóór 1 december bij de vertegenwoordiger van het ministerie OCW op Bonaire ingediend. Ook het Openbaar Lichaam Bonaire en Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella hebben het onderwijsverbeterplan gekregen.

Belkis Osepa in gesprek met Lydia Emerencia

Uitvoering
De SGB is sinds 1 januari begonnen met de uitvoering van het onderwijsverbeterplan. Emerencia vindt de gang van zaken vreemd. Toch wil ze niet spreken over miscommunicatie. Volgens Emerencia is aan alle voorwaarden voldaan om het verbetertraject in te gaan. “We missen alleen nog de goedkeuring om een beroep te kunnen doen op de verbetergelden.”

Het bestuur van de SGB en OCW liggen al een tijd overhoop met elkaar over het verbetertraject, de bekostiging van het onderwijs en de prestaties. Voor de uitvoering van het plan heeft het SGB-bestuur alvast 1 miljoen dollar beschikbaar gesteld. De SGB heeft voor 2015 een bedrag van 2.5 miljoen dollar toegezegd gekregen, maar voor de scholengemeenschap is niet duidelijk of deze toezegging betrekking heeft op het verbeterplan. De SGB heeft het ministerie om opheldering gevraagd.

Door Belkis Osepa