Sjoerd Kuyper leest voor uit 'De Duik' | Foto: Dick Drayer

Sjoerd Kuyper leest voor uit ‘De Duik’ | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De Duik speelt zich af op Curaçao en onthult het grote geheim van de Pontjesbrug: als je er bij nieuwe maan onderdoor zwemt, kun je terugreizen in de tijd.

Dat doen Roly en zijn vader, die brugwachter is. Zo komen ze terecht op het feest van de afschaffing van de slavernij in 1863, bij de opening van de Pontjesbrug in 1888, en ze ontmoeten in 1914 een jonge Nederlandse matroos: de betovergrootvader van Roly, de overgrootvader van zijn Nederlandse moeder.

Dick Drayer was bij de presentatie van het boek en maakte deze reportage

Sjoerd Kuyper is bekend van verfilmde en bekroonde boeken als Het Zakmes, Mijn Opa De Bankrover, en de vorig jaar verschenen bestseller Hotel De Grote L. Zijn gehele oeuvre werd in 2012 bekroond met de P.C. Hooftprijs voor jeugdliteratuur.

De Duik is geschreven door Sjoerd Kuyper met illustraties van Sanne te Loo en uitgegeven door  Uitgeverij Lemniscaat in Rotterdam.

De Duik is geschreven door Sjoerd Kuyper met illustraties van Sanne te Loo

Sinds 1994 komt Sjoerd Kuyper regelmatig op Curaçao, meestal om tijdens de kinderboekenweek scholen te bezoeken. Hij heeft zijn liefde voor het eiland en de vrienden die hij hier maakte omgezet in een boek: de jeugdroman De Duik.

Thema’s
Daarin worden thema’s behandeld die je niet meteen zou verwachten in een boek voor lezers vanaf tien jaar oud. Zo wordt het cliché van de afwezige zwarte vader in het gezin verweven met de hoofdpersoon en komen thema’s als liefde en relaties ook nadrukkelijk aan bod.

Door Dick Drayer