Als het aan het OM ligt, zal Kuwas zijn straf uitzitten in de SDKK-gevangenis - foto: John van der Tol

Als het aan het OM ligt, zal Kuwas zijn straf uitzitten in de SDKK-gevangenis – foto: John van der Tol

WILLEMSTAD – Elvis ‘Monster’ Kuwas zal, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, zijn levenslange gevangenisstraf op Curaçao moeten uitzitten. Deze uitspraak van advocaat-generaal Ton van der Schans kon op zacht gejuich van de nabestaanden van de vermoorde politicus Helmin Wiels rekenen.

Hiermee werd de laatste dag van het hoger beroep in de zaak Magnus afgesloten. De rechter zal op 20 februari haar vonnis uitspreken. De belangrijkste vraag die daarbij moet worden beantwoord is of de levenslange straf terecht is opgelegd. Zo ja, dan komt de vraag naar voren waar deze dan zal worden moeten worden uitgezeten. Volgens de advocaat-generaal staat Kuwas op Curaçao ingeschreven, is het misdrijf op Curaçao begaan en is hij op Curaçao berecht.

‘Niet op waarheid berust’
Er zou dan ook geen reden zijn om hem zijn straf in Nederland te laten uitzitten. Toen Kuwas in maart vorig jaar naar Nederland werd overgebracht, werd dit volgens Van der Schans gedaan ‘nadat voldoende is gebleken dat de door hem afgelegde verklaringen op waarheid berusten’. “Nu lijkt het er op dat uw ontkenningen niet op de waarheid berusten”, zei de advocaat-generaal.

Advocaat Olga Kostrzewski van Kuwas reageerde tijdens de laatste dag van het hoger beroep geïrriteerd: “Mijn cliënt was er honderd procent van overtuigd dat als hij een bekennende verklaring zou afleggen, hij zijn straf in Nederland zou mogen uitzitten. Nu wordt gezegd dat hij zijn straf gewoon op Curaçao zal moeten uitzitten. Hieruit blijkt weer dat cliënt ten onrechte is gemanipuleerd.” De advocaat sprak van ‘verschrikkelijke opzettelijke misverstanden’ door het OM.

Bolle en Pretu
Kuwas besloot de zitting door te herhalen dat hij niets van de moord af weet en degenen die dat wel zouden weten dood zijn. Daarbij doelt hij op Raul Martinez, alias Bolle, en Luigi Florentina, alias Pretu. Bolle werd in mei 2013 dood teruggevonden bij San Pedro, hij is vermoord. Pretu zou zelfmoord hebben gepleegd in een cel in Barber.

De drie rechters Ter Berg, Verheijen en Lewin zullen op 20 februari ook opnieuw een vonnis uitspreken over Dangelo Damascus en Carlos Pieter, die door het gerecht in eerste aanleg werden vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord op Wiels op 5 mei 2013. Het Openbaar Ministerie eiste tijdens het hoger beroep opnieuw vijf jaar voor Pieter en twintig jaar voor Damascus. In die strafeis zijn andere delicten meegenomen waarvan zij eveneens worden verdacht.

Maximus
Het is nog niet bekend wanneer de zaak Maximus behandeld zal worden. Dit betreft de intellectiele daders achter de moord op Wiels. In deze zaak zijn Burney ‘Nini’ Fonseca, Robbie dos Santos, George Jamaloodin en Carlos Monk door het Openbaar Ministerie aangemerkt als verdachten.

Door Anneke Polak