Miniatuur van het joodse handelshuis Penha; het beroemdste gebouw van Willemstad. - foto: John Samson

Miniatuur van het ruim 360 jaar oude ‘Mikvé Israel-Emanuel’ op Curaçao, de oudste nog functionerende synagoge van het westelijk halfrond. – foto: John Samson

AMSTERDAM – Het Joods Historisch Museum in Amsterdam heeft een bijzondere tentoonstelling voor het publiek geopend over de joodse gemeenschappen op Curaçao en in Suriname.

Honderden mensen waren donderdagavond aanwezig bij de opening van de tentoonstelling ‘Joden in de Cariben’, waar meer dan twee jaar aan is gewerkt.

Nooit eerder is op deze uitgebreide wijze aandacht besteed aan de invloed van de joodse cultuur op Curaçao en Suriname. Tijdens de tentoonstelling is het mogelijk om filmmateriaal en video-interviews te bekijken, allemaal opgenomen op Curaçao en Suriname.

Ron Gomes Casseres. - foto: John Samson

Ron Gomes Casseres. – foto: John Samson

“Het bijzondere aan deze tentoonstelling is ook dat ze in Nederland verschillende oude brieven, documenten en contracten zijn tegengekomen die verscholen zaten in archieven. Ze hebben allemaal te maken met de geschiedenis van Curaçao”, vertelt Ron Gomes Casseres. De Curaçaoënaar heeft vanuit zijn eiland het museum geholpen bij onder andere het verzamelen van objecten. “Ik hoop dat het lukt om deze tentoonstelling binnenkort naar Curaçao te kunnen brengen.”

Familiecollecties
Handel, plantages en slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën komen zichtbaar in beeld, maar vooral ook hoe de joodse gemeenschappen zich hebben ontwikkeld. Behalve schilderijen en prenten, zijn ook veel unieke oude foto’s uit familiecollecties en dagelijkse en religieuze voorwerpen die vroeger op Curaçao en Suriname gebruikt werden te zien. De tentoonstelling in Amsterdam loopt tot en met 14 juni 2015.

Door John Samson