Internisten en leden van het Arubaanse hiv-team Jaclyn De Kort en Karina Kelly. Foto: Ariën Rasmijn

Internisten en leden van het Arubaanse hiv-team Jaclyn De Kort en Karina Kelly. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Vanaf volgende maand worden gratis anonieme hiv-tests aangeboden tijdens bezoeken van de zogeheten Gezondheidsbus in Arubaanse wijken.

Reden hiervoor is het groeiend aantal gevallen van hiv op het eiland. Doel van het project is om hiv en aids bespreekbaar te maken in de Arubaanse gemeenschap. Naar schatting zijn minstens 500 mensen op het eiland die geïnfecteerd zijn met hiv. Momenteel worden echter maar 180 personen met de ziekte behandeld. De vraag is nu waar de rest is.

Ariën Rasmijn in gesprek met hiv-teamleden Jaclyn De Kort en Karina Kelly.

De tests zijn kostenloos verstrekt door Panamerican Health Organization (Paho) en er is een speciaal team opgezet bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende lokale instanties om het project te ondersteunen. In totaal wordt de test dit jaar vijftien keer aangeboden tijdens bezoeken van de Gezondheidsbus, waar burgers doorgaans terecht kunnen voor onder andere metingen van hun bloedsuiker, aan verschillende wijken op het eiland.

Door Ariën Rasmijn