Vernietiging drugs | foto OM BES

Vernietiging drugs | foto OM BES

KRALENDIJK – Het Openbaar Ministerie Bonaire (OM) is terughoudend met de informatieverstrekking over een recent ongeval op het water voor de kust van Bonaire en een enorme drugsvondst, in het belang van het opsporingsonderzoek en de veiligheid rond de zaak.

Afgelopen zaterdag hebben autoriteiten een omgeslagen vaartuig en een drenkeling in het water aan de kust van Bonaire gevonden. Daarbij is ook een grote hoeveelheid drugs aangetroffen. Die zijn de dag daarna vernietigd. Er is nu beperkte toegang tot de kuststrook die door militairen wordt bewaakt. De afgelopen dagen zijn nog meer ronddrijvende pakken drugs aangespoeld. Die zijn ondertussen ook vernietigd. Er is blijkbaar sprake van honderden kilo cocaïne. Op maandag is het levenloze lichaam van een persoon uit het water gehaald.

Veiligheid
Los van de gedegen voortgang van het opsporingsonderzoek, moeten de autoriteiten rekening houden met de veiligheidsrisico’s, zegt hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers: “Gezien de drugsvondsten langs de kust, kunnen we aannemen dat de drugs die nog aan boord waren, niet de hele partij vormden. Het is mogelijk dat er nog drugs ronddrijven of op het eiland zijn, waar we niet van weten. We melden niet hoeveel drugs in beslag zijn genomen om ‘de eigenaren niet uit te nodigen’ om de bij hen wel bekende eventuele rest te komen ophalen.”

De identiteit van de aangehouden verdachte is niet vrijgegeven. Voor zijn veiligheid is hij overgeplaatst van het ziekenhuis naar de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN). Het stoffelijk overschot van de persoon die maandag werd gevonden is voor nader onderzoek naar Nederland gestuurd. Hambeukers: “Dat onderzoek kan niet op Bonaire plaatsvinden. Een onderzoek van het lichaam kan informatie over zijn identiteit geven. We kunnen niet uitsluiten dat het een opvarende van de go-fast betreft.”

Door Belkis Osepa