Minister Plasterk (l) en Minister President Gumbs tijdens de persconferentie. Foto Today / Hilbert Haar

Minister Plasterk (l) en minister-president Gumbs tijdens de persconferentie – foto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – De verhouding tussen Nederland en Sint Maarten is in een stroomversnelling geraakt. Dit zei minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk maandag aan het eind van zijn bezoek aan het eiland op een gezamenlijke persconferentie met minister-president Marcel Gumbs.

Plasterk en Gumbs toonden zich van hun beste kant, waarbij Plasterk sprak van “vruchtbare en intense gesprekken” terwijl Gumbs bereidheid aangaf om de verhouding met Nederland te verbeteren.

Geschillenregeling
Plasterk kwam op zondag aan in Sint Maarten. Op maandag sprak hij een uur lang met Gumbs. Hij ontmoette ook de leden van de ministerraad en wisselde van gedachten met minister van Financiën Martin Hassink en minister van Justitie Dennis Richardson. Volgens de Nederlandse bewindsman waren de geschillenregeling, integriteit en de 2015 begroting de voornaamste onderwerpen van gesprek

  .

  Partijen zoeken naar overeenstemming over de interpretatie van Algemene Maatregelen van Bestuur, het instrument dat de Rijksministerraad in vorig jaar gebruikte om Sint Maarten een aanwijzing te geven.

  Haast maken
  Plasterk zei dat er haast gemaakt dient te worden met de geschillenregeling. “Dit is onderdeel van het koninkrijksstatuut.” Over de regeling moet nog worden gesproken met ministerpresident Ivar Asjes van Curaçao.

  Ook voor de instelling van een integriteitskamer zoeken partijen naar overeenstemming. Het toevoegen van een eenheid voor de bestrijding van witteboordencriminaliteit aan het Openbaar Ministerie is een werk in uitvoering.

  Gumbs zegt dat zijn ministerraad zich volledig aan de wet houdt en dat ministers een vergadering verlaten zodra een onderwerp tot belangenverstrengeling zou kunnen leiden. Alle kabinetsleden hebben, zoals de wet dit voorschrijft, verklaringen ingediend bij de Kiesraad over hun vermogenspositie en nevenfuncties.

  Door Hilbert Haar