Ook snèks zitten in de gevarenzone (foto Elisa Koek)

Ook snèks zitten in de gevarenzone – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Overvallen en inbraken bij winkels en toko’s komen te vaak voor. Minister van Justitie Nelson Navarro wil ondernemers daarom de mogelijkheid geven zich te bewapenen.

Ondernemers hebben veelal een dubbel gevoel bij het idee van Navarro. Ze erkennen dat het hen bescherming kan bieden, maar zijn bang dat het beleid zorgt voor misbruik en zien zichzelf nog geen wapen aanschaffen.

Een reportage door Elisa Koek

Het beleid zou bedoeld zijn voor ondernemers met bedrijven in de ‘gevarenzone’. Dit betreft bedrijven met veel geld in de omloop zoals elektronicazaken, juweliers, snèks of toko’s. Freeport Jewelry is een voorbeeld van een bedrijf dat in dit rijtje past. De zaak werd zeven keer overvallen de laatste jaren. Toch zien medewerkers nog weinig heil in het plan. “Meer wapens is nooit een oplossing, dat gaat een keer mis”, vertelt Indra. “Wij hebben eigen beveiliging en de beste oplossing is meer blauw op straat.”

Toko’s en snèks
Verschillende shoppende toeristen sluiten zich hierbij aan. Quinsy, die op Curaçao geboren is maar nu in Nederland woont, krijgt een ongemakkelijk gevoel bij het voorstel van Navarro. “Ik weet wel dat het steeds erger wordt met overvallen. Maar eigenaren van winkels een wapen geven vind ik geen fijn idee. De toko’s en snèks die tot laat open zijn, vind ik een ander verhaal. Die arme mensen moeten zichzelf kunnen beschermen.”

Door Elisa Koek