Ontwerp van het Hard Rock Hotel dat Southwest Horeca Development wilde bouwen

Ontwerp van het Hard Rock Hotel dat Southwest Horeca Development wilde bouwen

ORANJESTAD – Het Openbaar Ministerie (OM) besluit binnenkort of het onder andere de minister van Toerisme Otmar Oduber, de minister van Infrastructuur Benny Sevinger, de directie van Aruba Investment Bank en premier Mike Eman gaat vervolgen.

Aanleiding is een aangifte over corruptie bij de bouw van het Hard Rock Hotel, die UPP-politicus Jan de Ruijter onlangs per brief aan het OM heeft ingediend. Dat zegt de woordvoerder van het OM Ann Angela. De Ruijter klaagt Sevinger aan omdat hij over de overdracht van het terrein ging en Eman omdat hij niet zou hebben opgetreden tegen de vermeende fraude van minister Oduber.

“Vandaag was de heer De Ruijter aanwezig op het OM, op uitnodiging van de hoofdofficier van Justitie en officier van Justitie Schmidz. Het betrof een informatief gesprek waarin De Ruijter zijn standpunt toelichtte”, zegt Angela.

“In zijn brief vraagt De Ruijter om vervolging van minister Oduber. Doel van het gesprek was een toelichting op dit verzoek waarna het OM zo spoedig mogelijk een weloverwogen besluit kan nemen”, zegt de woordvoerder.

Details
De Ruijter bevestigt dat het OM hem verzocht bepaalde details uit zijn brief nog eens toe te lichten. “Zo gauw het OM deze details heeft kunnen ze een besluit nemen. Ik ga er voor zorgen dat het OM de informatie morgen al heeft”, geeft De Ruijter te kennen. Hij wil niet zeggen om welke details het gaat.

‘Verslaafde’
Minister Oduber wilde geen reactie geven anders dan dat het OM zelf maar moet uitleggen wat ze met De Ruijter hadden besproken. “Voor mij is de heer De Ruijter een gek, een verslaafde die een hoop valse beschuldigingen heeft geuit die nergens op slaan.”

Fraude
Vorig jaar december diende De Ruijter bij het OM een klacht in over corruptie, fraude en valsheid in geschrifte tegen onder meer de ministers Oduber en Sevinger en premier Mike Eman. Ook tegen de directie van Aruba Investment Bank, leden van de commissie die de gunning verstrekte aan Southwest Horeca Development en de projectontwikkelaar zelf is aangifte gedaan. Dit was nadat minister Oduber zijn kort geding wegens smaad tegen De Ruijter had verloren. Het kort geding betrof dezelfde beschuldigingen.

Volgens De Ruijter had minister Oduber gefraudeerd om zo Southwest Horeca Development, een familiebedrijf van de ex-minister van Financiën en AVP-leider Tico Croes, de gunning te geven om een Hard Rock Hotel te bouwen.

Door Ariën Rasmijn