IP-leider Heyliger (l) in gesprek met Silvio Matser - archieffoto: Today / Leo Brown

IP-leider Heyliger (l) in gesprek met Silvio Matser – archieffoto: Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – Het bestuur van oppositiepartij Nationale Alliantie (NA) heeft het onmiddellijke aftreden geëist van parlementslid Silvio Matser. Vorige week veroordeelde het gerecht Matser tot twee jaar gevangenisstraf (waarvan achttien maanden voorwaardelijk) en 240 uur dienstverlening voor belastingontduiking en valsheid in geschrifte.

Formeel hoeft Matser niet af te treden omdat de veroordeling nog niet onherroepelijk is en omdat de onvoorwaardelijke gevangenisstraf lager is dan een jaar. De NA heeft daar geen boodschap aan. “Aftreden en de zetel teruggeven zou eerbiedwaardig zijn.”

Matser zit in de fractie van Theo Heyliger’s Verenigde Volkspartij (UP). Die heeft nog niet gereageerd op de eis van de oppositie. De NA stelt dat het land aankijkt tegen “uitgebreide uitdagingen in het handhaven van de integriteit in het bestuur” en dat het een grof onrecht zou zijn een veroordeelde parlementariër in zijn zetel te laten.

Matser’s aanwezigheid zou bovendien discussies over belastinghervormingen in de weg staan, aldus de NA. Het gerecht veroordeelde Mater voor een serie fiscale misdrijven via zijn aannemersbedrijf Energizer waarbij de fiscus voor 3,25 miljoen dollar werd benadeeld. De rechter legde Energizer een boete op van 2,5 miljoen dollar. De kans dat die ooit wordt betaald is nihil omdat het bedrijf niet langer actief is.

Buncamper-Molanus
Het NA-bestuur vraagt zich af of Maria Buncamper-Molanus Matser’s zetel zou weigeren om de integriteit van het parlement te beschermen. Zij komt als eerste in aanmerking indien Matser inderdaad opstapt, maar de voormalige minister heeft ook justitiële problemen: zij wordt verdacht van belastingfraude, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Door Hilbert Haar