Roelof van Laar

Roelof van Laar

DEN HAAG – Woordvoerder koninkrijksrelaties Roelof van Laar van de PvdA heeft vanmiddag vragen gesteld over de onvrede op Bonaire aan Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Volgens Van Laar heeft Nederland geen goede prioriteiten gesteld na 10 oktober 2010: de Bonairianen hadden grotere behoefte aan goede huisvesting, een beter wegennet en aan armoedebestrijding en niet aan de diverse grote overheidsgebouwen die er verrezen.

Van Laar: “Er worden nu eindelijk meerjarenplannen gemaakt. Wanneer zijn deze plannen gereed en wanneer kunnen wij de eerste resultaten verwachten?” Van Laar oogstte bijval van Gert-Jan Segers (ChristenUnie), die vooral ’geschrokken’ is van de sociale onrust op het eiland.

Plasterk deelt de zorgen van Van Laar, zei hij in een reactie. Het ministerie van Sociale Zaken doet momenteel een onderzoek naar de armoede. In juni wordt een conceptplan opgesteld voor verbeteringen. Daarin wil Plasterk ook de suggestie meenemen om de overheid in één gebouw onder te brengen.

Van Laar vroeg Plasterk ook de ambtenaren in Nederland erop aan te spreken dat Bonaire onderdeel is van Nederland, dat Bonaire erbij hoort en dat Bonairianen hetzelfde behandeld moeten worden als alle andere Nederlanders.

Plasterk beloofde de diensten die de indruk wekken dat Bonaire nog buitenland is, erop te wijzen dat het de bedoeling is Bonaire te beschouwen als zijnde Nederland.

Door Pieter Hofmann