Mark Mingo vertrekt uit de haven - foto: Today / Milton Pieters

Mark Mingo vertrekt uit de haven – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Directeur Mark Mingo van de Sint Maarten Harbor Group of Companies vertrekt na een dienstverband van dertien jaar. Mingo bevestigt zijn vertrek maar zegt niets over zijn toekomstplannen. Geruchten over Mingo’s vertrek deden al enige tijd de ronde.

Mingo uitte zware kritiek op het integriteitsrapport van PricewaterhouseCoopers waarin de havenbedrijven er niet bepaald goed van afkomen. “Het is allemaal onzin en gebaseerd op geruchten,” zegt Mingo.

Het is onduidelijk of er een verband bestaat tussen het PwC-rapport en Mingo’s op handen zijnde vertrek omdat de pas 43-jarige havenbaas hier niets over wilde zeggen. Advocaat Jason Rogers, een lid van de Raad van Commissarissen in de haven verkoos te zwijgen over Mingo’s vertrek. “Geen commentaar,” zei hij kort en bondig. Het blijft hierdoor ook onduidelijk of Mingo zelf opstapt of dat de RvC hem de wacht heeft aangezegd.

De kritiek in het integriteitsrapport op de havenbedrijven loopt uiteen van ‘ondoorzichtig zaken doen’ en het ontbreken van inkoopprocedures tot oneerlijke concurrentie omdat de haven brandstof levert aan schepen maar geen omzetbelasting betaalt. Ook ontbreekt een Hinderwetvergunning voor deze activiteiten.

Kwestieuze lening
Recentelijk kwam de haven in opspraak na het uitlekken van jaarcijfers. Daaruit bleek dat de Raad van Commissarissen royaal wordt betaald en dat de haven een kwestieuze en relatief hoogrentende lening in de boeken heeft met een Panamees bedrijf, waarvan een broer van een voormalige commissaris bestuurder is.

Door Hilbert Haar