Parlementslid silvio Matser komt aan bij de rechtbank - foto: Today / Milton Pieters

Parlementslid silvio Matser komt aan bij de rechtbank – archieffoto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Met de veroordeling van het parlementslid Silvio Matser voor belastingfraude heeft Sint Maarten er een integriteitsprobleem bij. Op woensdag veroordeelde het Gerecht in Eerste Aanleg Matser tot 24 maanden gevangenisstraf en 240 uur dienstverlening. Achttien maanden van de celstraf zijn voorwaardelijk.

Matser gaat niet direct de gevangenis in, omdat nog beroep tegen het vonnis openstaat. Maar de frauderende aannemer die in augustus in het parlement werd gekozen heeft met de veroordeling zijn partijleider Theo Heyliger in verlegenheid gebracht.

Misdadigers
Op 2 februari vorig jaar zei Heyliger het volgende in het parlement: “Het kiesrecht moet niet worden overgelaten aan het parlement als er veroordeelde misdadigers in het parlement zitten. Zij zouden helemaal niet in het parlement moeten zitten en ze zouden ook hun mond niet open moeten doen over hervorming van het kiesrecht. Ze zouden zelfs niet moeten worden toegestaan om aan de volgende verkiezingen deel te nemen.” Heyliger richtte zich destijds indirect tot Louie Laveist van de Nationale Alliantie, die een veroordeling voor omkoping op zijn naam heeft.

De rechtbank veroordeelde Matser voor gesjoemel met de loonbelasting- en premieafdrachten voor werknemers van zijn inmiddels gestaakte aannemersbedrijf Energizer. Hij benadeelde de belastingdienst voor ongeveer 4 miljoen gulden. Het gerecht legde Energizer een boete van 4.5 miljoen gulden op.

Lakmoesproef
Heyliger heeft eerder aangegeven dat hij de aanbevelingen uit de verschillende recente integriteitsrapporten serieus neemt. Heyliger kan bijvoorbeeld aandringen dat Matser de fractie verlaat en zelfstandig verder gaat of Matser ertoe te bewegen zijn zetel op te geven.

Claudius Buncamper with behind him his wife Maria. Foto Today / Leo Brown

Claudius Buncamper met zijn vrouw achter hem – foto: Today / Leo Brown

In het laatste scenario doemt onmiddellijk een nieuw probleem op. Maria Buncamper-Molanus, de voormalige minister van Volksgezondheid, Sociale zaken en Arbeid stond woensdagmiddag ook voor de rechter in een pro-forma zitting. Zij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie, belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Indien Matser het parlement verlaat, komt Buncamper-Molanus in aanmerking om zijn plaats in te nemen.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Buncamper-Molanus vindt waarschijnlijk pas in juni plaats. Haar medeverdachten zijn haar man Claudius, notaris Francis Gijsbertha, Oniel Walters en Ivan Havertong.

Het onderzoek in deze zaak volgde na onthullingen in 2010 dat de Buncampers op 19 december 2008 een stuk erfpachtgrond voor 3 miljoen dollar hadden verkocht aan Eco Green NV, een bedrijf dat drie dagen eerder was opgericht en waarvan een gepensioneerde werknemer van publieke werken – Oniel Walters – staat geregistreerd als directeur.

Valselijk opgemaakt
Het OM is ervan overtuigd dat de notariële akte van deze transactie valselijk is opgemaakt; hetzelfde geldt voor een commerciële leaseovereenkomst tussen Eco Green en St. Maarten Building Supplies, het bedrijf van verdachte Ivan Havertong. Vorig jaar maakte Eco Green bovendien een nieuwe akte op waarbij het erfpachtrecht van hetzelfde stuk grond opeens voor 345.000 dollar werd overgenomen.

Op 27 februari is er een tweede regiezitting waarin de rechtbank beslist over verzoeken om getuigen te horen en waarbij de advocaat van Havertong en notaris Gijsbertha – die geen advocaat heeft – nog onderzoekswensen kenbaar kunnen maken.

Door Hilbert Haar