Werknemers WEB voeren reparatie uit | foto Extra Bonaire

Werknemers WEB voeren reparaties uit | foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK – Bonaire haalt opgelucht adem na de mededeling van energieleverancier WEB dat een volledige afschakeling van de stroom niet meer nodig is. De elektriciteitsvoorziening is vooralsnog gegarandeerd, na een volledige stroomuitval zaterdag. Financieel directeur Albert Schoonderbeek spreekt van een ‘bewuste actie om schade toe te brengen aan het stroomnetwerk’.

Aanvankelijk was de kans groot dat het hele eiland op zondag voor zeker acht uur zonder stroom kwam te zitten. Die tijd was nodig om reparatiewerkzaamheden uit te voeren aan de beschadigde kabels van het elektriciteitsnetwerk. Zaterdagnacht werd Bonaire opgeschrikt door een volledige blackout die tot laat in de ochtend duurde. De blackout werd veroorzaakt door schade aan een hoofdtransportkabel.

Bewuste actie
WEB neemt de zaak hoog op. De politie is ingeschakeld en onderzoek wordt uitgevoerd. Het bedrijf gaf eerder aan dat er mogelijk sprake is van sabotage. Schoonderbeek: “Er is veel moeite gedaan om het net te beschadigen. Het is een bewuste actie geweest, een vernieling gaat niet zo ver als dit.”

Energieproducent ContourGlobal en WEB waren bang dat ook de tweede hoogspanningskabel – de back-up voor de levering van stroom – ernstig beschadigd zou zijn. Nu zijn de twee hoofdtransportkabels deels separaat vervangen zonder de stroom volledig uit te schakelen.

Verbrande kabel | foto: Extra Bonaire

Verbrande kabel | foto: Extra Bonaire

Schoonderbeek zegt dat er vuur is gebruikt. WEB wil niet vooruit lopen op de resultaten van het politie onderzoek. Het gebeuren vond plaats ten noorden van de vroegere plantage Karpata. De desbetreffende kabels liggen meters onder de grond van een slecht onderhouden onverharde weg. De kabels lopen vanuit de nieuwe elektriciteitscentrale van Contour Global Ser’i Sùit naar Playa (Kralendijk). De daders wisten waar de kabels lagen en hebben diep gegraven om erbij te komen.

Kennis
“Kennis van zaken is noodzakelijk, want je moet weten waar het tracé ligt”, zegt Schoonderbeek. Ook Roy Silberie, manager van het bedrijfsbureau van WEB is daarvan overtuigd. “Hij wist waar hij veel schade kan verrichten. We spreken van een kabel die de hoofdader is om stroom te leveren aan heel Bonaire.” Schoonderbeek: “Dit schaadt WEB, maar bovenal de bewoners. Ik hoop dat men beseft wat voor impact dit heeft. Niemand is ermee gebaat.”

Door Belkis Osepa