Dokter Luinstra-Passchier foto: Extra Bonaire

Dokter Luinstra-Passchier foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK – Bonaire heeft de razendsnelle verspreiding van het chikungunya-virus zoals op Curaçao niet gekend. Het jaar 2014 sluit zich af met slechts een dertigtal officiële besmettingen.

Geen extreme ziekmeldingen en paniek binnen de toeristische sector vanwege de chikungunya. Merendeel van de Bonairianen die chikungunya hebben opgelopen zijn op Curaçao besmet geraakt, zegt dokter Marian Luinstra-Passchier van de afdeling Publieke Gezondheidszorg.

Belkis Osepa in gesprek met Marian Luinstra-Passchier

Muggen
Luinstra-Passchier: “Door de communicatie tussen Curaçao en Bonaire is de kans groot om het virus op Curaçao op te lopen. Daardoor wordt het teruggebracht naar Bonaire. We hebben tot nu toe weinig besmette muggen.”

De controle van de ziektegevallen en preventieve maatregelen tegen de chikungunya besmetting worden structureel aangepakt. Toch ligt de grootste rol bij de Bonairiaanse bevolking zelf, stelt Luinstra-Passchier. “Ze moeten broedplaatsen in de eigen omgeving voorkomen en zich goed beschermen tegen steken van de muggen. Bij een verdachte chikungunya patiënt gaan we eventuele broedplaatsen opruimen en drinkputten controleren.”

Het spuiten tegen de muggen zoals op Curaçao, gebeurt heel zelden. “Dat is slecht voor het milieu en maakt de muggen resistent”, zegt Luinstra-Passchier.

Door Belkis Osepa