Bibliotheek-directeur Monique Alberts. Foto Today / Hilbert Haar

Bibliotheek-directeur Monique Alberts. Foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – “We hebben dringend behoefte aan een nieuw ultramodern gebouw”, zegt Monique Alberts, de directeur van de Philipsburg Jubilee Library. Alberts werkte van 1998 tot 2005 als directeur van de bibliotheek in Aruba. Sinds 2006 zwaait de 51-jarige informatiespecialist de scepter in Philipsburg.

Johan Hartog was een illustere voorganger van Alberts in Aruba – hij was er directeur van 1950 tot 1980. Een van zijn boeken “De Bovenwindse Eilanden – Sint Maarten – Saba – St. Eustatius met als ondertitel Eens Gouden Rots, Nu Zilveren Dollars” staat bij haar op kantoor in de kast staat. Het is het enige exemplaar van het boek dat nog voorhanden is. Er staan meer unieke werken in haar kast, zoals het dagboek van de gezaghebber van Sint Maarten over de periode september 1865 – april 1976.

In gevaar
“Deze unieke boeken zijn in gevaar”, zegt Alberts met een verwijzing naar brandgevaar en de invloed van vocht. “Als er iets gebeurt, dan zijn we alles kwijt. Dit is een van de redenen waarom we dringend behoefte hebben aan een nieuw gebouw.” De bibliotheek heeft 6.000 leden en een collectie van 60.000 titels. Elk jaar komen er 4000 tot 5000 nieuwe titels bij, terwijl 2000 tot 3000 incourante titels tweedehands worden verkocht.

Deze week is Alberts door de krant Today verkozen tot Persoon van het Jaar 2014 voor haar inspanningen om de bibliotheek bij de tijd te houden. De bibliotheek heeft een media-lab waar scholieren het maken van documentaires en animatiefilmpjes kunnen leren. Voor 2015 staat een familieprogramma gepland om ouders en kinderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun lees- en schrijfvaardigheid.

St. Maarten Kamer
Over een nieuw gebouw, samen met het museum en mogelijk het nationaal archief, wordt al sinds 2008 gesproken. Alberts heeft al een plan voor de unieke boekwerken in dat nieuwe gebouw: “Daar willen we een St. Maarten Kamer voor inrichten.”

Door Hilbert Haar