Bezoekers die geen boot hebben. laten het meeste afval achter - foto: Elisa Koek

Bezoekers die geen boot hebben. laten het meeste afval achter – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Bekertjes, zakken, etensbakken en verpakkingsmaterialen zwerven massaal in Fuikbaai rond na de eerste zondag van het jaar. Dan wordt het traditionele bootfeest ‘Fuikdag’ gehouden. “Men neemt een luchtbed mee dat nog in de verpakking zit, maar is te lui om die verpakking mee terug te nemen”, vertelt Corinne Senior, medeorganisator van de Fuikdag Clean Up.

De regels voor Fuikdag zijn verscherpt dit jaar wat veiligheid aangaat, maar over vervuiling is weinig gesproken. Volgens Senior is dit niet vreemd. “De kustwacht is verantwoordelijkheid voor veiligheid op het water, maar Selikor is niet verantwoordelijk voor afval. De Fuikbaai is privéterrein en Selikor doet al meer dan zij verplicht zijn.”

Troep
Selikor deelt dit jaar weer 500 zakken uit. Josette Kölker-Boomgaard en een team van vrijwilligers deelt deze zakken uit, haalt ze op en geeft voorlichting. Ook zorgt Selikor voor een grote container op het strand. “We vragen natuurlijk of bezoekers hun afval even in de container gooien in plaats van gewoon op het strand, maar mensen doen dit niet. Ze gooien zakken vol troep liever vooraan op het strand terwijl de container een paar meter verder staat. Een voordeel is wel dat het vuil dan in zakken zit.”

Volgens Kölker-Boomgaard hebben de nieuwe maatregelen van de overheid, zoals het verbieden van taxidiensten, wel degelijk invloed op de vervuiling. “Mensen op boten nemen hun afval vaak mee terug. Het zijn de bezoekers die geen boot hebben en alleen een vlot of luchtbed ter beschikking, die veel achterlaten. Ze hebben geen zin hun troep mee te sjouwen de hele van de dag. Nu de taxidiensten en vlotten verboden zijn, denk ik dat er minder vuil achter zal blijven.”

Coördinaten
Corinne Senior doet elk jaar vrijwillig mee aan de Clea Up. Ze gaat voor Fuikdag en op de dag zelf poolshoogte nemen. Ze bekijkt waar waarschijnlijk het meeste afval terechtkomt, stelt deze coördinaten in zodat zij de volgende dag met duikers het vuil gemakkelijk kan vinden. “Het vuil onder water ligt vooral onder de drukste plekken: de vlotten en de populaire boten waar iedereen massaal voor wil liggen.” Ondanks dat het hard werken is voor Senior, heeft ze begrip voor de feestvierders. “Ik keur het niet goed natuurlijk, maar als je in de drukte ligt, kan ik me ergens voorstellen dat je niet terug peddelt om je plastic bekertje weg te gooien. Je hebt maar twee handen.”

Volgens Senior zijn deze plastic bekertjes juist het grootste probleem. “Glazen bierflesjes zijn ook niet goed, maar het is geen drama. Glas is een natuurproduct, plastic niet. De bekertjes liggen in bergen onder water en dit is heel schadelijk. Bovendien drijven ze gemakkelijk weg waardoor wij ze de volgende dag niet meer vinden.” Een oplossing zou het weigeren van plastic bekertjes zijn op boten. Men zou een harde plastic cup kunnen krijgen die zij bij zich moeten houden. “Sommige boten voeren dit beleid al en dit is een goed begin. Zonder de plastic bekertjes zijn we een heel eind op weg, maar het schoonhouden van de baai blijft toch de verantwoordelijkheid van ons allemaal.”

Clean-up
De Fuikdag Clean Up wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Rond de honderd vrijwilligers zetten zich twee dagen in om de baai weer schoon te houden. Fuikdag werd de laatste jaren bezocht door duizenden mensen.

Door Elisa Koek