Aanleg riolering Bonaire - foto: Belkis Osepa

Aanleg riolering Bonaire – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De nieuwe riolering van een groot gedeelte van Kralendijk langs de kuststrook gaat Bonairianen uiteindelijk geld kosten. Het onderwerp ligt politiek gevoelig nu de lokale verkiezingen voor de deur staan. Het miljoenenproject waarbij zeker duizend huizen, hotels en andere gebouwen aangesloten zijn op de openbare riolering loopt op zijn einde.

“Alleen de zon gaat voor niets op”, zegt projectleider Franklin Blom. Toch waagt hij niet verder in te gaan op het kostenplaatje. Het is zeker dat voor het komend jaar niet betaald hoeft te worden. Na de verkiezingen op 18 maart gaat de Bonairiaanse overheid knopen doorhakken.

Belkis Osepa in gesprek met Franklin Blom

Beerput
Voor de aansluiting op de openbare riolering moesten de huishoudens tenminste één keer per maand hun beerput of septic tank tegen betaling laten leeghalen. Hotels lieten vacuümtrucks zeker vier keer per dag langsrijden. De kosten hiervoor worden nu niet meer betaald. In de toekomst moet wel geld over de brug komen voor de nieuwe riolering en de operatiekosten van de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallaties in Kralendijk.

Blom: “Ik denk wel dat Nederland blijft subsidiëren, want het is een kostbaar systeem. Midden volgend jaar gaan we hierover praten en moeten het bestuurscollege en Nederland een beslissing nemen.” Begin dit jaar gaf Blom aan dat het rioleringsproject, gefinancierd uit ontwikkelingsfondsen, zeker 35 miljoen euro heeft gekost. Met de bijkomende vertragingen door onder andere de moeizame aansluitingen op de riolering is het bedrag opgelopen.

Door Belkis Osepa