Yu di Kòrsou Daniel Schotborgh (35) is huisarts in Schiedam.

Yu di Kòrsou Daniel Schotborgh is huisarts in Schiedam.

Moeheid, buikpijn en hoofdpijn. Het zijn drie van de meest gehoorde klachten van Caribische mensen tijdens de wintermaanden. Als de huisarts even doorvraagt, blijkt iets anders aan de hand: de winter die als een last wordt ervaren.

De donkere maanden in Nederland spelen misschien een grotere rol dan veel mensen willen toegeven, vertelt dokter Daniel Schotborgh.

“Wat je heel vaak ziet is dat Antilliaanse patiënten, zeker in december en januari, met vage klachten komen zoals moeheid, buikpijn en hoofdpijn. Maar wanneer je echt doorvraagt, blijkt dat ze zich niet helemaal lekker in hun vel voelen, omdat ze heel erg de zon en ook hun familie missen.” Schotborgh is Yu di Kòrsou (Curaçaoënaar) en huisarts bij een praktijk in Schiedam. Hij heeft zo’n zestig patiënten van Caribische komaf.

Goed verklaarbaar
Dat veel Caribische Nederlanders geestelijke en fysieke klachten hebben tijdens de winter in Nederland, is goed verklaarbaar. “We zijn gewend aan veel zon. Maar er is absoluut ook een medisch verband: de winterdagen zijn kort en de hoeveelheid licht die je krijgt, beïnvloedt je gesteldheid. Vooral wanneer je vanwege de kou kiest om vaker binnen te blijven, kan het gemis van de zon zeker meespelen”, aldus Schotborgh.

Bij Caribische mensen die twintig jaar of meer op de eilanden hebben gewoond, zou dit een nog grotere rol kunnen spelen.

Nederlandse snelheid
Dat Caribische zich in de winter iets somberder kunnen voelen, heeft ook te maken met het levenstempo in Nederland. “Je kan niet, zoals op Curaçao vaak gebeurt, tegen je baas zeggen dat je morgen naar de dokter én naar de bank moet en dat je daarom de hele dag bezet zal zijn. Dat is daar de normaalste zaak van de wereld, maar omdat het hier zo goed georganiseerd is, wordt van je verwacht dat je aan dat soort dingen slechts minimaal tijd kwijt bent en dat het je productiviteit niet in de weg zit.”

“Dat is ook de reden waarom veel Antillianen in Nederland continue een gevoel van stress en gejaagdheid ervaren. Als je op Curaçao zit, dan kan je niet anders, alleen al door de warmte, dan het rustiger aandoen.”

Koop een ticket
Daarom luidt het advies dan ook voor iedereen die moeite heeft met de winter: koop een ticket. “Ik probeer mijn patiënten bewust te maken van hun emoties en ik geef ze concrete adviezen. Het beste wat je eigenlijk kunt doen, is proberen om toch even op vakantie te gaan naar huis, of naar een plek waar de zon wél schijnt.”

“Een aantal patiënten die dat hebben gedaan, geven aan dat het goed helpt”, aldus dokter Schotborgh. Of iedereen daar zomaar het geld voor heeft is de vraag, want het ziekenfonds vergoedt dit recept nou net niet.