Vanaf links: Heywood, Baharav en Reiter. Foto Today / Hilbert haar

Vanaf links: Heywood, Baharav en Reiter. Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Eind maart verschijnt de studie van Transparency International (TI) over St. Maarten. TI is de wereldwijde corruptie-waakhond die sinds haar oprichting in 1993 al bijna honderd landen heeft onderworpen aan een beoordeling volgens het Nationale Integriteits Systeem.

Drie vertegenwoordigers van Transparency International (TI) waren vorige week op het eiland om de puntjes op de i te zetten voor hun rapport – Zoë Reiter, regionaal programma manager voor de Amerika Afdeling, regional coördinator Max Heywood en voorlichter Natalie Baharav.

TI begon in maart met het in de steigers zetten van haar systematische beoordeling van het integriteitsniveau in St. Maarten, een jaar nadat minister president Sarah Wescot-Williams op aandringen van Koninkrijksrelaties Minister Ronald Plasterk de eerste contacten legde.

De vraag die iedereen bezig houdt is wat het TI-rapport nog kan toevoegen aan de stortvloed van aanbevelingen die uit de andere integriteitsrapporten die de laatste tijd zijn verschenen, naar voren zijn gekomen.

Criteria

“Wij geven St. Maarten een setje criteria die als basis kunnen dienen om ambtenaren en politici ter verantwoording te roepen,” zegt Reiter.
TI verzamelde haar informatie in juli en september. Vorige week kwamen de onderzoekers terug om hun bevindingen aan de bron te toetsen. “Het was lastig om studies te vinden met cijfermatige gegevens,” zegt Heywood. “Dat maakt de gesprekken met mensen op het eiland een stuk belangrijker.”

Simpele vraag

Tot het eind van deze maand staat TI open voor input van burgers. Dat moet gebeuren op basis van de eenvoudige vraag: ‘Wat moet er volgens u gebeuren om St. Maarten een leider te maken in de Cariben op het gebied van integriteit?’ Suggesties kunnen worden ingezonden naar het email adres consultationstmaarten@transparency.org.

Betrokken burgers

Heywood benadrukt dat de bestrijding van corruptie niet het exclusieve domein van de overheid is. “De private sector speelt ook een rol.” Reiter zegt dat St. Maarten het onderwerp in eigen hand moet nemen en dat een succesvolle campagne tegen corruptie de inzet vereist van betrokken en hervormingsgezinde burgers.

Openheid

Nu de basis van het rapport voornamelijk wordt gevormd door gesprekken met betrokkenen in de publieke en private sector, is het van belang te weten in hoeverre deze bronnen tot medewerking bereid bleken. “We zijn veel openheid tegengekomen,” zegt Heywood. “Er waren natuurlijk ook mensen die ons vroegen hun informatie vertrouwelijk te behandelen, maar hun openheid was voldoende om ons werk te kunnen doen. De grootste uitdaging was het gebrek aan cijfermatige gegevens.” Heywood gaf nog een aardige definitie van integriteit: “Doen wat juist is op momenten dat er niemand kijkt.”

Door Hilbert Haar