Bij de containers vol met vuurwerk kan iedereen vrij rondlopen | Foto: Elisa Koek

Bij de containers vol met vuurwerk kan iedereen vrij rondlopen | Foto: Elisa Koek

BRIEVENGAT – “De locatie Brievengat was niet onze eerste keus voor een nieuw kruithuis”, vertelt Edmiro Anita, Hoofd Preventie bij de brandweer. “Maar na de ontploffing bij het kruithuis aan de Seru Loraweg moest er snel een nieuwe locatie komen en de minister koos voor deze.”

Volgens Anita is bewaking een probleem: de plek zou slechts een deel van het jaar beveiligd worden. Bij een bezoek aan het nieuwe kruithuis blijkt dat er geen beveiliging aanwezig is en onbevoegden bovendien gemakkelijk bij de containers kunnen komen omdat het hek er om heen niet deugdelijk is.

Elisa Koek op reportage bij het kruithuis op Brievengat

De overheid was al voor de ontploffing bij Seru Lora bezig met het zoeken van een goede locatie voor een nieuw kruithuis. “Samen met de Dienst Openbare Werken waren we bezig met een plek in het oosten van Curaçao die aan alle eisen voldeed. Na de ontploffing moest het vuurwerk snel verplaatst worden en is gekozen voor industrieterrein Brievengat. Wij hebben toen advies gegeven over deze locatie.” Dat advies bevat knel- en verbeterpunten.

Geen bluswater
“Een knelpunt waarmee we zitten is de beschikbaarheid van water: er is geen bluswater in de buurt. Een ander knelpunt is dat de aanrijroute onderwinds is waardoor wij door de rook moeten en dit het blussen bemoeilijkt.”

Verbeterpunten waren onder andere het gebrek aan beveiliging en een niet sluitende omheining.   Tot heden is geen van deze punten opgelost, maar volgens Anita heeft de locatie wel het voordeel dat deze verder van bewoond gebied af ligt. “Het is verder weg van woningen of andere gebouwen dan het kruithuis bij de Seru Loraweg, maar nog niet echt in een veilige zone.”

Door Elisa Koek