Fractie PDB in de raad foto Belkis Osepa

Fractie PDB in de raad – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De eilandsraad van Bonaire heeft unaniem een motie aangenomen die de kinderbijslag die staatsecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft aangeboden afkeurt.

Dinsdag debatteerde de raad over de per januari 2016 in te voeren kinderbijslag. De Tweede Kamer nam eind november een motie aan om een kinderbijslag van 38 dollar in te voeren in Caribisch Nederland.

De eilandsraad gaat vooralsnog uit van een bedrag van 20 dollar, omdat dit bedrag in de officiële correspondentie met Nederland staat. Toch is ook het bedrag van 38 dollar niet acceptabel. Met uitzondering van één afwezig raadslid, stemde zowel coalitie als oppositie voor het afkeuren van het aangeboden bedrag van Klijnsma.

Recht
Gedeputeerde Jona Chirino (Sociale Zaken en Welzijn) zegt het niet eens te zijn met het bedrag, maar het te accepteren om aan te geven dat de Bonairiaanse kinderen er recht op hebben. “We willen met Nederland in dialoog blijven om tot andere bedragen te komen zoals vastgesteld in onze meerjarenplan voor de sociale zekerheid.” Ze streeft naar gelijkheid. Ongeveer 3600 kinderen op Bonaire komen in aanmerking voor kinderbijslag.

Clarck Abraham (PDB) vindt het onbegrijpelijk dat het bestuurscollege het bedrag wil accepteren. “The sky is the limit voor mij. Wij moeten onze wensen vaststellen en aangeven hoe wij onze welzijn ontwikkelt willen zien.”

Hypocriet
Jeffrey Levenstone fractieleider van de coalitiepartij UPB was uiterst scherp naar Klijnsma en minister Plasterk toe. “Ik ben er zeker van dat Klijnsma structureel sociale steun krijgt. Nu ligt een onacceptabel voorstel op tafel en moeten we doodleuk met Plasterk aan tafel gaan zitten, handen schudden en uitleggen hoe het is gesteld met de armoede op Bonaire. Er zijn tig rapporten die dit aangeven. Nu komt hij hypocriet spelen.” Hij doelt op het laatste bezoek van Plasterk. Zijn fractie heeft bedankt voor een bijeenkomst met Plasterk.

De aangenomen motie instrueert het bestuurscollege voor eind januari een reële berekening te maken van de kinderbijslag rekening op basis van het Nibud-rapport. De nieuwe berekening dient als uitgangspunt voor de kinderbijslag op Bonaire.

Door Belkis Osepa