Yamil Lasten foto Belkis Osepa

Yamil Lasten – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De brandstofprijzen op Bonaire worden vanaf zaterdag flink verlaagd. De overheid heeft hierover een akkoord bereikt met de brandstofleverancier Curoil nadat de prijzen al anderhalf jaar niet zijn aangepast. De brandstofprijzen worden nu om de twee maanden aangepast aan de internationale marktontwikkeling.

In tegenstelling tot de olieprijsontwikkelingen wereldwijd, namen de brandstofprijzen op Bonaire niet af. De benzineprijs gaat zaterdag van 1.38 dollar naar 1.22 dollar per liter, diesel daalt van 1.20 dollar naar 0.86 dollar per liter.

Belkis Osepa in gesprek met Yamil Lasten

Ook de prijzen van de grote en kleine gascilinders nemen af, naar 39 en 9 dollar. Kerosine daalt van 1.11 dollar per liter naar 0.80 dollar.

Voorfinancieren
Volgens Curoil-directeur Yamil Lasten ligt de vaststelling van de brandstofprijzen in handen van de Bonairiaanse overheid. “Ik moet zeggen dat ik niets hoorde toen de brandstofprijzen wereldwijd hoog waren en Curoil het verschil moest voorfinancieren. Al die tijd zijn de prijzen niet aangepast.”

Het voorfinancieren door Curoil liet de schuld van de overheid aan de brandstofleverancier stijgen naar 2.2 miljoen dollar. Na de onderhandelingen met het Openbaar Lichaam Bonaire heeft Curoil afgesproken dat het restantbedrag van 93 duizend dollar wordt kwijtgescholden. Lasten: “Ik wil het niet formuleren als verlies, het heeft ons wel een beetje geschaad. Want als de prijzen niet worden aangepast, kan je niet investeren. Nu beginnen we met een schone lei.”

Door Belkis Osepa