Minister Plasterk na de Rijksministerraad - archieffoto: Jamila Baaziz

Minister Plasterk na de Rijksministerraad – archieffoto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – De regeringen van Aruba en Sint Maarten hebben vandaag in de Rijksministerraad geen nieuwe bestuurlijke verplichtingen opgelegd gekregen van Nederland.

Na afloop van de raad verklaart minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties dat hij de integriteitsproblemen in Sint Maarten wil gaan aanpakken met de nieuwe regering die binnenkort moet aantreden. Ook Aruba krijgt meer tijd om de zaken op orde te brengen.

Minister Ronald Plasterk na de Rijksministerraad (bijdrage: Jamila Baaziz)

Sint Maarten
Het actieplan integriteit dat hij hiervoor half november aankondigde zal met de nieuwe regering verder besproken gaan worden. “De op te richten integriteitsautoriteit moet nog verankerd worden. Dat doen we het liefst in samenspraak met Sint Maarten. Ik denk dat het vruchtbaarder is dat met een nieuwe regering te doen”, aldus Plasterk.

Voor Plasterk is het belangrijk dat ook Nederland toezicht kan houden op de vorderingen om de integriteit op Sint Maarten te verbeteren:”Nederland wil graag dat die integriteitsautoriteit niet alleen rapporteert aan het land Sint Maarten, maar ook aan Den Haag, omdat de regering van het land onderdeel is van de aandachtspunten die PwC in zijn integriteitsrapport beschreef.”

Aruba
Over de ontwikkelingen rond de financiën van Aruba wil Plasterk niets prijsgeven. Het is daarom onduidelijk of het voorstel van Aruba voor financieel toezicht door een ‘fiscal counsel’ afdoende is voor Nederland, dat tot nu toe een voorkeur leek te hebben voor toezicht door het College financieel toezicht (Cft).

Het enige dat de minister over Aruba wil zeggen is dat hij blij is dat de Arubaanse gouverneur Fredis Refunjol enkele dagen geleden de aangepaste begroting voor 2014 van het land heeft goedgekeurd: “Ze kunnen daar nog een maand met die begroting vooruit”, aldus Plasterk.

door Jamila Baaziz