André Bosman - foto: Jamila Baaziz

André Bosman – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – De Raad van State blijft negatief oordelen over de Bosmanwet, het wetsvoorstel van VVD’er André Bosman om eisen te stellen aan de vrije vestiging van Antillianen.

Dat blijkt uit een tweede advies van de Raad over het voorstel aan de Tweede Kamer.

De Raad blijft erbij dat er niet zomaar eisen gesteld mogen worden aan alle Antillianen die zich in Nederland willen vestigen vanuit Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat is ‘te breed en ongedifferentieerd’. Ook denkt dat de Raad van State niet dat deze eisen effectief zijn om het beoogde doel te bereiken van de wet: het terugdringen van de komst van kansarme Antillianen in Nederland.

Vraagtekens zijn er ook nog steeds bij het uitgangspunt dat er in het voorstel onderscheid gemaakt wordt tussen Nederlanders op basis van hun geboorteplaats. De Raad vindt bovendien dat er dan ook per land bekeken moet worden hoe groot het probleem eigenlijk is. Dus: hoeveel mensen uit elk land in Nederland in de criminaliteit belanden en hoeveel er gebruik maken van uitkeringen.

Strafblad
Bosman wilde ook weten of het mogelijk is om de wet alleen toe te passen op mensen met een strafblad of zonder startkwalificatie (lees: een baan of genoeg geld om in het eigen onderhoud te voorzien, red.). Maar de Raad van State ziet niet hoe dit in de praktijk goed kan werken.

De enige manier om te kunnen oordelen over een strafblad of startkwalificatie is immers door alle Arubanen, Curaçaoenaars en Sint Maartenaren die in Nederland willen wonen naar deze gegevens te vragen en deze te laten beoordelen. En dat vindt de Raad niet wenselijk.

De Raad heeft de vragen over de initiatiefwet beantwoord op verzoek van indiener Bosman. Hij stelde opnieuw vragen omdat de andere politieke partijen in de Tweede Kamer in maart kritisch waren over het wetsvoorstel.

door Jamila Baaziz