Asielzoeker Vladimir Makarenko voert vrijwilligerswerk uit op de historische begraafplaats bij de Gereformeerde Kerk - foto: The Daily Herald / Althea Merkman

Asielzoeker Vladimir Makarenko voert vrijwilligerswerk uit op de historische begraafplaats bij de Gereformeerde Kerk – foto: The Daily Herald / Althea Merkman

ORANJESTAD – De twee Oekraïense mannen die in mei op St. Eustatius zijn gestrand moeten het eiland binnen vier weken verlaten. Dat heeft de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) besloten.

Taras Vakarchuk (26) en Vladimir Makarenko (25) vertrokken uit Oekraïne voor een zeilvakantie in het Caribisch Gebied. De reisgezellen zijn na onenigheid met de kapitein op Statia gestrand en hebben via de Oekraïense ambassade in Washington vernomen dat er gevechten waren uitgebroken in de regio waar zij vandaan zeggen te komen. Daarop vroegen zij politiek asiel aan.

Hun verzoek werd door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven afgewezen, omdat deze de situatie in Oekraïne veilig genoeg vond. De Oekraïners tekenden bezwaar aan en dwongen met een gerechtelijke procedure af dat zij de uitkomst van hun beroep op Statia mochten afwachten. De IND wees ook nu de aanvraag voor een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd af, omdat de twee niet als vluchtelingen worden aangemerkt.

De IND stelt dat er volgens de laatste berichten nog steeds gevechten zijn tussen separatisten en het leger van Oekraïne in de regio Donetsk, maar dat het in de rest van het land veilig is. Betrokkenen kunnen zonder problemen hun land inreizen en verblijven.

Vervolging
Volgens de IND is er geen sprake van gegronde vrees voor vervolging. De asielzoekers hadden aangevoerd dat zij bij terugkomst door het leger zouden worden gemobiliseerd. De twee verlieten hun land niet wegens dienstweigering of desertie maar voor vakantie, zo stelt de IND.

Makarenko heeft al laten weten in hoger beroep te gaan.

Door John van Kerkhof