C-Box

C-Boxen – foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – De bewoners van Emmastad, Groot Kwartier en Biesheuvel zijn sceptisch over het pilot project ‘Community Mailbox’ (C-Box) van Cpost International, voorheen Postkantoor. Dit betekent dat per 1 januari 2015 bewoners zelf hun post moeten ophalen op het terrein van het Postkantoor in Groot Kwartier.

Als er post is wordt het automatisch per e-mail doorgegeven aan de houder van de C-Box. Voor oudere mensen brengt dit nieuwe systeem moeilijkheden met zich mee. “Als ik nu geen computer heb, hoe ontvang ik een e-mail om te kunnen weten of er post voor mij is”, vraagt de gepensioneerde Donald zich af. Ook mensen die geen eigen transport hebben zien dit nieuwe systeem als een belemmering.

Een reportage van José Manuel Dias

Het gaat om ruim 1200 postbussen. Deze week konden de bewoners van de buurten Emmastad, Groot Kwartier en Biesheuvel de sleutel van hun C-Box ophalen.

Met het invoeren van dit project verwacht CPost International de operationele kosten te verlagen. “Zonder dat er personeel ontslagen wordt”, benadrukt operations directrice, Niviella Sambo. Op dit moment verkeert CPost International in een moeilijke situatie vanwege de sterke daling van het brievenverkeer.

Centrale plekken
Personeel wordt op bijvoorbeeld het bezorgen van postpakketten ingezet. Naast Groot Kwartier komen nog twee centrale plekken met een ‘Community Mailbox’. De kosten worden geschat op een half miljoen gulden. Afhankelijk van het resultaat van de eerste fase is het de bedoeling om dertig van deze mailboxen over het eiland verspreid te hebben.

Door José Manuel Dias