Foto: Anneke polak

Foto: Anneke polak

DEN HAAG – Gezinnen in Caribisch Nederland met kinderen hebben vanaf 1 januari 2016 recht op een kinderbijslag van 38 dollar per kind per maand. Dat is per jaar 456 dollar per kind.

Het verzoek van de ChristenUnie (CU) en de PvdA om dit te regelen is donderdag aangenomen in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De kinderbijslag komt in de plaats van het huidige belastingvoordeel voor mensen met kinderen, de kinderkorting. De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat juist ook de armere gezinnen erop vooruit gaan. PvdA en CU hopen hiermee een bijdrage te leveren aan de armoedebestrijding op Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Kinderkorting
De huidige kinderkorting houdt in dat mensen met kinderen per kind 38 dollar per maand extra mogen aftrekken voor de inkomstenbelasting. Maar bijstandsgezinnen en mensen met een laag inkomen hoeven vaak geen inkomensbelasting te betalen en hebben daardoor geen voordeel van de kinderkorting. De kinderbijslag gaat rechtstreeks naar de gezinnen, ongeacht hun inkomen.

De kosten voor de kinderbijslag in Caribisch Nederland zijn ongeveer 800.000 dollar per jaar.

door Jamila Baaziz