Een groep opgepakte demonstranten worden door een barricade van politie richting een bus afgevoerd.

Een groep opgepakte demonstranten worden door een barricade van politie richting een bus afgevoerd.

GOUDA – Bij de meest beladen aankomst van Sinterklaas in Nederland ooit, zijn negentig mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet die onder de feestende menigte op een plein de confrontatie met elkaar aangingen.

De demonstranten kregen van tevoren een plek toegewezen door de gemeente, buiten het stadscentrum. Maar de opgepakte demonstranten hebben zich daar niet aan gehouden.

Luister naar de reportage van John Samson in Gouda.

Het grootste deel van de arrestanten zijn tegenstanders van de figuur van ‘Zwarte Piet’. Zij willen dat er een einde komt aan Zwarte Piet in zijn huidige vorm, omdat het volgens hen racistisch kenmerken zou hebben.

Zo’n 40.000 kinderen en ouders hebben de aankomst van Sinterklaas in Gouda bijgewoond. Onder de helpers van Sinterklaas waren er dit jaar ook Stroopwafelpieten met een stroopwafelmotief op het aangezicht geschilderd in plaats van ‘black-face’.

Door John Samson