Advocaat Alicia Blonk  - foto: John Samson

Advocaat Alicia Blonk – foto: John Samson

WILLEMSTAD – De voorlopige hechtenis van Carlos Pieter is, op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert, met onmiddellijke ingang geschorst. Dit betekent dat Pieter de rest van de procedure in vrijheid mag afwachten. Dat laat zijn advocaat Alicia Blonk weten.

Zijn schorsingsverzoek werd dinsdag behandeld bij het Hof. Pieter werd in augustus vrijgesproken van enige betrokkenheid bij de moord op politiek leider Helmin Wiels, maar werd wel voor medeplichtigheid bij een overval veroordeeld. Zowel zijn advocaat als het Openbaar Ministerie zijn in hoger beroep gegaan.

Moord Wiels
Pieter en medeverdachte Dangelo Damascus zouden hoofdverdachte Elvis ‘Monster’ Kuwas verhullende kleding hebben gegeven waarin hij de moord heeft gepleegd en de valse nummerborden op de auto hebben gezet waarmee de moordenaars naar Marie Pampoen zijn gereden. Pieter zou na de aanslag de vluchtauto hebben gewassen.

De rechter achtte dit niet bewezen en veroordeelde Pieter alleen voor medeplichtigheid bij een overval. Hij kreeg achttien maanden celstraf met aftrek van voorarrest opgelegd.

Blonk pleitte tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus in augustus al voor het in vrijheid stellen van Pieter. Hij heeft een dochtertje van drie, hij zou direct terecht kunnen bij zijn oude baan en daar bovenop zouden de omstandigheden van zijn detentie in Rio Canario onmenselijk zijn.

Het hoger beroep in de zaak Magnus dient op 29, 30 en 31 januari 2015.

Door Leoni Leidel-Schenk