Ronald van Raak -foto: Suzanne Koelega

Ronald van Raak – archieffoto: Suzanne Koelega

DEN HAAG – Nederland blijft Curaçao verantwoordelijk houden voor het saneren van het vervuilde terrein van de olieraffinaderij op Curaçao. Dat brengt minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties vandaag tijdens een debat weer in memorie na vragen van SP’er Ronald van Raak hierover.

Maar de Tweede Kamer is wel bereid met Greentown Curaçao te spreken over alternatieve toekomstplannen voor de Isla. Dat is – op initiatief van VVD’er André Bosman – afgesproken in de commissie Koninkrijksrelaties.

Ronald van Raak over de Isla (bijdrage: Jamila Baaziz)

Tijdens het debat wordt wederom benadrukt dat de Isla een volledig Curaçaose verantwoordelijkheid is. Maar ook in de Tweede Kamer blijft het desondanks een heikel, regelmatig terugkerend punt. Wassila Hachchi van D66 stelt vandaag schriftelijke vragen over de Isla waarin zij vraagt of Nederland via internationale verdragen toch geen actie tegen de vervuiling zou moeten ondernemen en wil ook weten of het raffineren van Russische olie, zoals PDVSA doet, niet in strijd is met Europese verdragen.

Verkopen
Van Raak wil van minister Plasterk weten of het niet slim zou zijn om de Isla te verkopen aan de huidige huurder, het Venezolaanse PDVSA, zodat die in de verouderde raffinaderij gaat investeren en de vervuiling op gaat ruimen: “Nu vragen we de PDVSA om een huurhuis te verbouwen. Ik snap wel dat PDVSA het niet ziet zitten om 1 miljard te investeren in iets dat niet van hen is.” Hij hoopt dat Plasterk daarover zou willen onderhandelen met de Amerikanen: “Want die willen niet dat de Venezolanen een olieraffinaderij kopen.”

“De raffinaderij staat momenteel vol op de agenda, ook op Curaçao”, aldus Plasterk in reactie op Van Raak. Hij herhaalt dat Nederland bereid is expertise en hulp te bieden als Curaçao daarom vraagt, maar verder gaat dat niet: “Nederland gaat de kosten die nodig zijn de vervuiling op te ruimen niet betalen. Daar vraagt Curaçao trouwens ook niet om.”

Greentown
Omdat de Tweede Kamerleden met de Isla in hun maag blijven zitten, gaan ze binnenkort in elk geval spreken met Greentown Curaçao over alternatieve, duurzame plannen voor het gebied rondom het Schottegat. Tijdens het eerstvolgende werkbezoek aan Curacao in januari hopen ze wellicht ook op het eiland zelf met betrokkenen over de toekomst van Isla te kunnen spreken.

door Jamila Baaziz