Omslag Strike Out

Omslag Strike Out

HILVERSUM –“Wat  de broers Halman overkwam is voor mij een van de grootste gebeurtenissen in de sportgeschiedenis.”

Sportjournalist Maarten Kolsloot beschrijft in het boek Strike Out hoe de droom van de Arubaanse honkbalbroers vorm krijgt en vervolgens voorgoed in duigen valt.

Maarten Kolsloot over Strike Out (bijdrage: Jamila Baaziz)

“Mijn fascinatie voor Gregory en Jason Halman is gestart met hun honkbaltalent. Wat er daarna gebeurde is bijna onbegrijpelijk en een groot drama.” Aan de hand van gesprekken met onder meer vader Eddy Halman, spelers, vrienden en trainers en artikelen die over hen verschenen vertelt Kolsloot in zijn boek over de grote honkbaldroom en -carrière van de Halmans. Van de start van vader Eddy op Aruba tot aan de nacht in Rotterdam dat Jason zijn broer in een psychose doodsteekt en de rechtszaak die daarover volgt.

Stempel
Als honkbalfanaat volgt Kolsloot de spelers van het Nederlandse team al jaren. Hij is onder de indruk van het stempel dat Caribische spelers daar op drukken: “Zonder Caribische spelers is er maar een half team. Veel van deze spelers zijn Nederlandse boegbeelden. Het Nederlandse team is een gevaarlijke ploeg die het goede voorbeeld geeft hoe je als sporters met elkaar met omgaan. Die spelers met al die verschillende achtergronden vormen echt één groep.”

Gregory Halman komt in Kolsloot’s vizier als hij in Amerika woont en hij hoort dat de jonge Arubaan gezien wordt als een van de grootste talenten van dat moment. Daarna is hij hem en zijn broer Jason blijven volgen. Na de fatale nacht in Rotterdam is Kolsloot de zaak blijven volgen. “Ik vind het een bijzonder verhaal dat vertelt verdiend te worden. Maar er zijn ook mensen die er liever niet aan herinnerd worden.”

Vuile was
Eddy Halman werkt in eerste instantie mee aan het boek, maar trekt zich gaandeweg terug. Ook andere familieleden en vrienden van Halman willen niet reageren op het boek. Of dit te maken heeft met de schaamtecultuur, waardoor Arubanen en Antillianen niet graag de vuile was buitenhangen, weet Kolsloot niet zeker. “Het zou een van de oorzaken kunnen zijn, maar dat is speculeren. Ik ben zelf pas na het schrijven van het boek meer gaan begrijpen over die schaamtecultuur. Sommigen zeggen ook wel dat het komt door de geslotenheid van de honkbalwereld, maar dat heb ik zelf helemaal niet zo ervaren.”

door Jamila Baaziz