Extra beveiliging Foto: Belkis Osepa

Extra beveiliging Foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De inhoudelijk behandeling van de dubbele moordzaak Country Garden begint op 3 februari volgend jaar. De rechtbank heeft vier dagen voor uitgetrokken. Totaal zitten zeven verdachten vast in deze moordzaak.

 
Tijdens de regiezitting vandaag kwam naar voren dat in de tussentijd twee belangrijke onderzoeken moeten plaatsvinden. De Nederlandse Nationale politie gaat de telecommunicatie-gegevens opnieuw bekijken.

Ook het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) onderzoekt de camerabeelden. Indien nodig wordt dit onderzoek ook uitbesteed aan specialisten in Nederland. Volgens hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers worden beide onderzoeken tegen het licht gehouden van de verklaringen van de laatst aangehouden verdachte Lisandro Martijn.

Verklaringen
Hambeukers is tevreden met de extra gekregen ruimte om vooral de verklaringen van Martijn te onderzoeken. Martijn is totaal twaalf keer gehoord en heeft verschillende lezingen gegeven van wat er in de nacht van 24 op 24 januari is gebeurd. De twee slachtoffers Francis Lourens en Thursten Scholts werden toen vermoord. Martijn die eerder is gehoord als getuige, heeft verklaard dat hij en andere verdachten betrokken waren bij de dubbele moord.

Hambeukers: “We moeten te weten komen wat we van zijn verklaringen kunnen geloven. Wat weet hij wel, hoe weet hij dat en wat betekent het voor het onderzoek. We denken dat de diepgaande onderzoeken kunnen aangeven wat niet klopt uit de afgelegde verklaringen.”

Afstand
Verdachte Rayan Frans wordt in Almere vastgehouden. Tijdens de zitting gaf hij aan niet in Nederland te willen zijn. Hij wil geen bescherming en voelt zich juist in Nederland onveilig. Frans betreurt het dat hij door de afstand geen goed contact heeft met zijn advocaat Roy Gonet.

Gonet betwijfelt op tijd klaar te zijn voor februari. Hij is recent naar Nederland afgereisd om met Frans te praten en moet vóór februari weer naar Nederland voor de voorbereiding van de zaak.

Door Belkis Osepa