Informatiebijeenkomst ebola foto: Extra Bonaire

Informatiebijeenkomst ebola foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK – Bonaire heeft 24 uur per dag en zeven dagen per week contact met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en kan te allen tijde aan de bel trekken bij een eventueel geval van ebola.

De Bonairiaanse overheid vindt dat de angst voor het ebola-virus ingedamd moet worden. Dat zei dokter Marian Luinstra-Passchier van de afdeling Publieke Gezondheidszorg tijdens een informatiebijeenkomst over het ebola-virus, die deze week live op de televisie werd uitgezonden. De overheid koos voor zo’n optreden in navolging van de informatievoorziening op andere eilanden in de Cariben en Nederland.

De boodschap van gedeputeerde Jona Chirino, belast met de Gezondheidszorg, directeur Giovanni Frans van het Mariadal Ziekenhuis en Luinstra-Passchier was helder: geen reden voor paniek over ebola. De kans dat het ebola-virus op Bonaire komt, is klein.

Geen voorzieningen
Hoewel de Bonairiaanse autoriteiten gekozen hebben voor een geruststellende aanpak, geeft Chirino aan dat dat zij niet stil hebben gezeten. “Het RIVM geeft de richting aan in geval van ebola. We moeten wel duidelijk zijn dat de voorzieningen er niet zijn. We hebben wel een structuur en overeenstemming hoe met ebola om te gaan, maar Bonaire heeft geen materiaal, uitrusting, maskers of een adequaat ziekenhuis.”

Hoewel de kans op de infectieziekte klein is, heeft de overheid met het RIVM afgesproken dat een besmette patiënt zo snel mogelijk van het eiland af moet. Daarvoor wordt in het RIVM besloten welke materialen direct ingevlogen moeten worden om de zieke persoon de eerste opvang te geven voor transport van het eiland.

Door Belkis Osepa