Luthson Rosina poseert voor zijn lege geitenhok (foto Elisa Koek)

Luthson Rosina poseert voor zijn lege geitenhok (foto Elisa Koek)

FONTEIN – Veehouders op Curaçao voelen zich machteloos. Zonder pardon wordt hun erf leeggestolen en vooral geiten verdwijnen, soms met tien tegelijk. “De overheid moet ons helpen”, smeekt geitenhouder Luthson Rosina.

Statenlid Zita Jesus Leito vindt dat er snel iets moet gebeuren. “Met aangiftes tegen geitendieven wordt vaak weinig gedaan. Ik weet dat de justitie veel aan haar hoofd heeft, maar deze mensen zijn belangrijk voor het eiland.”

Elisa Koek maakte deze reportage op Bandabou

Rosina heeft geen geiten meer over. Zijn geïmproviseerde geitenhok van paletten hield geen stand tegen de dieven. “Ik wil nu iets beters gaan bouwen met hekwerk en een alarm. Dit kost veel geld, maar ik moet wel.”

Hogere straffen
De dieven zijn vaak bekend onder de veehouders, maar volgens Rosina zijn de straffen niet zwaar genoeg. “Ze wonen hier vlakbij, maar als ik aangifte doe, lopen ze de volgende dag weer op straat. Geitendiefstal wordt gezien als een kleinigheid, maar dat is het niet. Er moeten hardere maatregelen worden getroffen tegen deze mensen die mijn inkomen afpakken.”

Door Elisa Koek